Sastojci:
2 patišon tikvice
250 g mljevenog mesa
1 luk
1 praziluk
1 konzerva sjeckanog paradajza
100 ml bijelog vina
80 g kus-kusa
150 ml vode
so
biber
miješani biljni začin
Priprema:
Patišon tikvice operite pa im odrežite gornju trećinu koja će biti poklopac. Nožem izdubite tikvice i meso tikvice sitno nasjeckajte. Na malo ulja pržite sjeckani luk i praziluk, pa na to dodajte mljeveno meso. Uz miješanje pržiti dok meso ne promijeni boju. Tada ga začinite solju i biberom, dodajte sjeckane tikvice, dolijte vino i paradajz pa dinstajte petnaestak minuta. Dok se meso dinsta, pripremite kus-kus. U većoj posudi zalijte kus-kus kipućom vodom i ostavite pet do deset minuta da nabubri, a potom ga dobro ocijedite. Pri kraju dinstanja mesa, ubacite kus-kus i sve sjedinite. Izdubljene patišon tikvice napunite nadjevom, poklopite gornjim dijelom tikvice i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 45 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )