OMERAGIĆ: CRNA GORA SA ČETNIČKIM PEDIGREOM. NIJE SLUČAJNO DODIK PRVI ČESTITAO

omeragić: crna gora sa četničkim pedigreom. nije slučajno dodik prvi čestitao

Portparol Bošnjačke stranke kaže da je Crna Gora nakon više od četiri mjeseca od završetka parlamentarnih izbora dobila novu vladu, kao i novo skupštinsko rukovodstvo.

JASNO DEKLARISAN

  • Na čelo Skupštine došao je čovjek koji je javno deklarisan kao četnički vojvoda, neko ko je proruski i prosrpski instrument u Crnoj Gori.

Dakle, riječ je o gospodinu Andriji Mandiću. To govori kakav će biti karakter i rukovodstva Skupštine Crne Gore, ali i 44. Vlade, odnosno parlamentarne većine koja je izabrala gospodina Andriju Mandića”, kaže Omeragić za Raport.

Omeragić nema nikakve dileme da je u smislu demokratskog sazrijevanja, pomirenja i evropskih integracija, izbor Mandića i sve što on i nosi i simbolizira definitivno korak unazad za Crnu Goru.

  • Moramo znati da je riječ o čovjeku čija je partija u programskom dokumentu jasno definirala da je protiv NATO integracija, da će preispitati priznanje nezavisnost Kosova od strane Crne Gore.

OMERAGIĆ: BOŠNJACI NEĆE BITI U VLASTI

Riječ je, dakle, o čovjeku koji je više puta javno negirao genocid u Srebrenici. Ne samo on, već i cijela ta politička grupacija”, kaže Omeragić.

Čini mu se da novi premijer Vlade Milenko Spajić nije vodio računa o tome kakav će efekt ostaviti formiranje jedne ovakve većine.

  • Čini mi se da se premijer Spajić malo preigrao, jer je zanemario upozorenja i stavove naših međunarodnih partnera, prije svih Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Velike Britanije, Njemačke… da njihovi partneri ne mogu biti subjekti koji zagovaraju antievropske vrijednosti – smatra on.

NIJE BILO MJESTA

Dodaje da i pored značajnog broja Bošnjaka koji žive u Crnoj Gori, u takvoj konstelaciji snaga za bošnjačke predstavnike nije bilo mjesta u novoj vladi.

  • U Vladi Crne Gore neće biti predstavnika bošnjačkog naroda, neće biti predstavnika hrvatskog naroda. Samo će jedna albanska partija biti u vlasti. U startu je jasno da Vlada neće odražavati multietnički sklad Crne Gore.

Podsjećam da Bošnjaci, kao narod, čine u Crnoj Gori jednu petinu stanovništva. Dakle, mi imamo situaciju da predstavnici jedne petine stanovništva neće biti zastupljeni u institucijama sistema.

SPAJIĆ: JEDNO GOVORIO, DRUGO URADIO

I to je ono što nas najviše zabrinjava. Dakle, gospodin Spajić, čija su usta bila puna evropeizma, priče o pomirenju, priče o multietničkoj Crnoj Gori… odlučio se da bira partnere za koje smatra da su mu adekvatni”, kaže Omeragić.

U takvoj vladi, objašnjava Omeragić, za Bošnjačku stranku nije bilo mjesta jer ona ima potpuno drugačije poglede i na prošlost i na budućnost u odnosu na partije nekadašnjeg Demokratskog fronta, kojoj pripada i Mandićeva opcija.

Proteste građana na ulicama glavnog crnogorskog grada Podgorice vidi kao prvi odgovor na izbor Mandića na ovu važnu funkciju.

  • Čini mi se da je i posjeta bila na zavidnom nivou, imajući u vidu činjenicu da su u kratkom periodu organizovani – ističe Omeragić.

KONSTRUKTIVNA OPOZICIJA

Ipak, dodaje da će, kao stranka koja želi da bude konstruktivna opozicija, Bošnjačka partija dati vladi 100 dana da pokaže da li može provesti ono što obećava:

“Mi ćemo nakon toga razmotriti stvari i na osnovu rezultata rada Vlade se pozicionirati”.

No, kakvi god bili rezultati, sama činjenica da je za predsjednika Skupštine izabran čovjek s četničkim “pedigreom” loša je vijest za građansku Crnu Goru, za Bošnjake, Albance, ali i kompletan region, naglašava Omeragić.

  • Vidjeli smo da je prva čestitka Mandiću stigla od Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

MANDIĆ: DODIKOV ISTOMIŠLJENIK

Dakle, riječ je o srodnim politikama, partijama i političarima koji na sličan način vide budućnost, a svima nam je poznato kakve je poruke posljednijh dana slao Dodik, da je pozivao na ponovni referendum u Crnoj Gori, da je pozivao na ujedinjenje Srba iz Crne Gore, BiH, Srbije, Kosova i tako dalje.

Bojim se da se ovakvim odlukama vraćamo u neka vremena o kojima nemamo lijepo mišljenje”, ističe Omeragić.

HETEROGEN SASTAV

On kaže da ovako heterogen sastav Vlade ne nudi neku preveliku pespektivu – ni sama sebi.

  • Imate s jedne strane partije koje sebe nazivaju evropskim. Riječ je o pokretu Evropa sad, koji u Parlamentu ima 24 poslanika. Riječ je o Demokratama koji imaju sedam poslanika. Tu su i tri poslanika albanskih partija.

S druge stane, tu imate koaliciju Za budućnost Crne Gore, dakle riječ je o partijama bivšeg Demokratskog fronta, odakle dolazi i Andrija Mandić. Tu je i Socijalistička narodna partija, jedna prosrpska konzervativna partija.

RAZOČARAVAJUĆI POTEZI SKUPŠTINE CRNE GORE

Dakle, riječ je o heterogenom sastavu i prva neka ozbiljnija kriza koja će naići, a vezana je za njihove međusobne odnose, poljuljat će budućnost Vlade.

Vjerujem da će u tom slučaju Crna Gora roku od pola godine do godinu, morati ići u rekonstrukciju Vlade, ako želi u Evropsku uniju, a to želja većina građana. S ovim što sada imamo, mi nemamo put prema Bruxellesu”, poručio je Omeragić.

VELIKI IZAZOV

Sagovornik smatra da je i bez političkih talasanja, pred crnogorskom vladom veliki izazov.

  • Gospodin Spajić je u fokus stavio ekonomska pitanja. On je najavio sprovođenje programa “Evropa sad 2”. On podrazumijeva da prosječna zarada u Crnoj Gori bude 1.000 eura, a minimalna penzija 450 eura.

On to sve najavljuje od početka naredne godine. Vidjet ćemo koliko je to izvodivo. S druge strane, ono što je bojazan ekonomskih analitičara, jeste da će Crna Gora ići u novo zaduživanje, da će neki od najvažnijih ekonomskih resursa, poput Elektroprivrede Crne Gore, ići na berzu…

Mnogo je nepoznanica šta Crnu Goru očekuje i na političkom i na ekonomskom planu u narednom periodu”, smatra naš sagovornik.

O DRITANU ABAZOVIĆU…

Zanimao nas je stav predstavnika Bošnjačke stranke o već bivšem premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću, lideru pokreta URA, o čijim potezima vladaju oprečna mišljenja.

“On je sada dio opozicije, bit će poslanik u Skupštini Crne Gore. Iza njega je jedan period od nekih godinu i po tokom kojih je bio premijer Crne Gore. Moramo biti realni, gospodin Abazović je donio neke dobre odluke za Crnu Goru.

ABAZOVIĆ: OPREČNA MIŠLJENJA

S druge strane, donio je i određene loše odluke koje su utjecale na sveukupne atmosferu i klimu u Crnoj Gori. Historija će najbolje pisati kako je ko radio na političkoj sceni Crne Gore – kaže Omeragić.

(Raport.ba)

The post OMERAGIĆ: CRNA GORA SA ČETNIČKIM PEDIGREOM. NIJE SLUČAJNO DODIK PRVI ČESTITAO first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima