back to top

PEČENE KROFNE S JABUKAMA Prave se brzo i lako, mekane su, sočne i ukus im je nestvaran

Sastojci:

4 šolje brašna
4 kašičice praška za pecivo
1 ½ kašičice soli
½ kašičice sode bikarbone
1 ½ kašike mljevenog cimeta
(opciono) ¼ kašičice mljevenog muskatnog oraščića
2 jajeta
1 šolja šećera
½ gustog jogurta
1 šolja pirea od jabuka
1 ½ šolja svežih rendanih jabuka
¼ otopljenog putera

Za premaz:

otopljen puter
1 šolja šećera
1 kašika mljevenog cimeta
(opciono) malo mljevenog muskatnog oraščića

Priprema:

Uključite rernu da se grije na 190 stepeni.
U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu, cimet i muskatni orašćić.
U drugoj umutite jaja, pa im dodajte otopljen puter, gust jogurt, šećer i pire od jabuka. Kad promiješate, umiješajte u to svježu rendanu jabuku.
Dodajte ⅓ mješavine suvih sastojaka u mokru smjesu od jaja i jabuka, pa promešajte drvenom varjačom. Dodajte još ⅓ suvih sastojaka, promešajte, pa ubacite i preostalo i ponovo dobro promiješajte da se sjedini. Ako smesa nije dovoljna gusta (uzmite u obzir da će jabuke pustitit sok), dodajte još malo brašna.
Kašikom ubacite tijesto u kesu za zamrzivač kojoj se odsjekli ivicu ili u špric za kolače.
Ako imate kalup za krofne, sipajte polako tijesto u podmazan kalup, ako nemate, onda polako crtajte krofnu tijestom po plehu obloženom pek-papirom. Na kraju prstima malo izjednačite i poravnajte tijesto.
Pecite oko 12-15 minuta, pa ostavite da se hlade oko pet minuta prije nego što izvadite krofne.
Za premaz, pomiješajte šećer, cimet i muskatni oraščić. Četkicom namažite krofne otopljeni puterom, pa ih umočite u mješavinu šećera, cimeta i oraščića. Ostavite da se hladi, a ako ih još jednom tako potopite, premaz će biti i hrskav.

BONUS VIDEO:

PEČENE KROFNE S JABUKAMA Prave se brzo i lako, mekane su, sočne i ukus im je nestvaran Aloonline.ba.

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima