back to top

Poštovanje prema žrtvama: Spomen-obilježje Srebrenice postavljeno u ulici Džemala Bijedića u Novom Gradu

U spomen na žrtve genocida u Srebrenici, Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Anti Dayton pokretom realizovala je projekat postavljanja cvijeta Srebrenice na kružnom toku u ulici Džemala Bijedića, kod TC Bingo. Ovaj projekat simbolično odaje počast nevino stradalim žrtvama i njihovim porodicama, te čuva sjećanje na događaje iz jula 1995. godine.

Cvijet Srebrenice, lociran na kružnom toku u ulici Džemala Bijedića, simbolizuje nevino izgubljene živote, sa bijelim laticama koje predstavljaju nevinost i patnju, te zelenim središtem koje simbolizira nadu. Inicijativu za ovaj projekat je dao Anti Dayton pokret, dok su finansijska sredstva obezbijeđena iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2024. godinu. Cvijet su osmislile žene iz udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice i prvi put je prikazan javnosti 1. jula 2011. godine. Cvijet sa 11 latica predstavlja 11. juli 1995. godine, dan genocida u Srebrenici.

Nihad Aličković, iz Anti Dayton pokreta, ističe da je projekat realizovan na njihovu inicijativu uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo, ističući važnost ovog projekta koji služi kao trajni spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

“Već godinama imamo ideju da napravimo veliki cvijet Srebrenice kako bismo odali počast ljudima koji se bore da se sačuva sjećanje na žrtve. Nudili smo prijedlog načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću koji je prihvatio i tako smo došli do dogovora. Naša poruka je da je zaborav jedan od najvećih neprijatelja našem narodu i ulažemo u obrazovanje novih generacija kako bismo ih zaštitili od potencijalnih zločina,” izjavio je Aličković.

Općina Novi Grad Sarajevo kroz ovaj projekat doprinosi očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici i promovira istinu o ovom zločinu. Naša dužnost je osigurati da se ovakvi zločini ne ponove te djelovati zajedno ka izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta kroz projekte poput ovog.


Izvor: ( www.novigradsarajevo.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima