PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI RUČAK Pečena jagnjeća rebarca sa marmeladom

Jagnjeća rebra se lako prave, samo treba duže da se peku. Sa marmeladom im se daje poseban slatkasti ukus, samo će da se lijepe za prste.

Sastojci:

1.5 kg jagnjećih rebara
16 ljutika, oljuštenih
8 čenova bijelog luka, neoljuštenih
10 grančica ruzmarina, ubranih listova
250 g marmelade od pomorandže
500 ml bijelog vina
2 kašike maslinovog ulja
kriške pomorandže, za posluživanje

Recept za pečena jagnjeća rebarca sa marmeladom

Zagrijejte rernu

Zagrijte rernu na 150°C. Poređajte jagnjeća rebarca u jednom sloju, sa kožom nadole, u duboku posudu za pečenje. Između rebaraca rasporedite ljutike, bijeli luk i listove ruzmarina. Pospite sa 3 kašičice soli i začinite biberom. Stavite marmeladu i ulje u bokal i umutite dok smjesa ne postane glatka. Prelijte preko rebaraca. Pokrijte posudu za pečenje folijom i zatvorite ivice. (U ovom trenutku jelo se može ohladiti i ostaviti da se marinira do 24 sata). Pecite 2 sata i 30 minuta.

Pecite još 30 minuta

Povećajte temperaturu rerne na 220°C. Poređajte jagnjeća rebarca sa kožom nagore i pecite, otkrivena, 30 minuta ili dok koža ne postane hrskava, a meso mekano i počne lako da se odvaja od kostiju. Prebacite rebra, ljutiku i bijeli luk u tanjir za serviranje i poklopite da ostanu topli.

Servirajte

Velikom kašikom bacite masnoću sa vrha sosa, a zatim prenesite sos u veliki tiganj. Pustite da provri na jakoj vatri. Kuvajte 10 minuta (odbacite preostalu masnoću) da biste ga smanjili na 250 ml. Kašikom prelijte rebarca sosom i servirajte sa kriškama pomorandže, prenosi Stvar ukusa.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima