back to top

Sutra početak izvođenja radova na prostoru Kon-Tikija, nekadašnjeg logora Kod Sonje u Vogošći

Početak izvođenja radova na prostoru Kon-Tikija, nekadašnjeg zloglasnog logora Kod Sonje u Vogošći, planiran je u srijedu, 13. marta, saopćeno je iz Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

Projekat uređenja i adaptacije ovog prostora je Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo iz 2006. godine, naveden kao jedan od podprojekata mapiranja opsade Sarajeva 1992-1995. Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Kantona Sarajevo su krajem 2022. godine otkupili zemljište i prateće objekte.

U februaru 2023. godine izvršena je primopredaja i prostor i objekti dati su na upravljanje Fondu Memorijala Kantona Sarajevo, sadašnjem Memorijalnom centru Sarajevo (MCS).

Za manje od godinu dana, MCS je uspio pribaviti svu dokumentaciju i dozvole potrebne za početak izvođenja radova na objektu Kon-Tikija.

Radove će izvoditi firme Centar Han d.o.o. Sarajevo, Eko Teh d.o.o. Sarajevo i Kolinvest d.o.o. Sarajevo. Ovaj početak radova predstavlja važan korak u obnovi ovog historijskog mjesta, navodi se u saopćenju.

Početku radova prisustvovat će ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, kao i direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić.

radiosarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima