Taxi Sarajevo

Taxi Sarajevo je jedan od najčešćih oblika prijevoza u  ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Taxi službe u Sarajevu su prilično popularan način prijevoza, kako za lokalne stanovnike, tako i za posjetitelje.

Taxi Sarajevo je često praktičan izbor za prijevoz od zračne luke do centra grada, noćne izlaske, ili kada je javni prijevoz manje dostupan.

U nastavku pogledajte nekoliko osnovnih informacija o taxi službama u Sarajevu.

Taxi kompanije u Sarajevu

Postoji nekoliko taksi kompanija koje rade u Sarajevu. Neke od poznatijih su:

   – Sarajevo taxi

   – Paja taxi

   – Crveni taxi

   – Žuti taxi

   – Samir i Emir taxi

Sarajevo Taxi broj

Crveni taxi – 033 760 600 

Samir i Emir taxi – 033 15 16       

Paja taxi – 033 15 22

Žuti taxi – 033 663 555

Sarajevo taxi – 033 15 15

Holand company – 033 431 111

Kale Taxi – 033 570 900

Taxi 8 – 062 828 928

Naručivanje taksija

Možete zaustaviti taxi na ulici podižući ruku kad vidite slobodno vozilo. Također, možete ih naručiti telefonski ili putem aplikacija (ako određena kompanija ima aplikaciju).

taxi sarajevo
Taxi Sarajevo

Taxi Sarajevo cijene vožnje

Cijene vožnje obično su standardizirane, ali može biti varijacija ovisno o kompaniji, dobu dana (noćne vožnje mogu biti skuplje) i praznicima.

Većina taksi vozila ima taksimetre, pa se uvijek pobrinite da je uključen pri početku vožnje.

Prema posljednjim informacijama cijene taxi vožnje u Sarajevu su sljedeće:

  • Start je 2,5 KM
  • Jedan kilometar vožnje 1.50 KM
  • Jedan sat čekanja 15 KM
  • Prtljag po komadu 5 KM.

Svakako da cijene nekada mogu variati ali ovo su standardizirane cijene od juna 2022. godine.

Taxi Sarajevo sigurnost

Taksi službe u Sarajevu smatraju se sigurnima. Međutim, kao i uvijek kada koristite taksi u bilo kojem gradu, preporučljivo je koristiti službene i poznate taksi kompanije.

Imajte na umu da nekada vozači ne govore tečno engleski, ali mnogi će znati osnovne fraze ili riječi kako bi olakšali komunikaciju.

taxi sarajevo
Taxi Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Ako dolazite ili odlazite iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, taksi vozila su obično lako dostupna ispred terminala.

Uvijek je dobro pitati za procjenu cijene vožnje prije nego što krenete, kako biste imali grubu ideju koliko će vas koštati putovanje i naravno kako bi mogli izbjeći potencijalne prevare.

Aerodrom Sarajevo je odlično povezan sa brojnim svjetskim destinacijama, što ga čini ključnim čvorištem za putnike iz cijelog svijeta.

Redovni letovi ka evropskim i međunarodnim destinacijama omogućavaju jednostavan pristup Sarajevu i okolini, čineći nas vašim idealnim izborom za putovanje u ovaj dio svijeta.

Sarajevski aerodrom otvara se 15. augusta 1996. godine za civilni promet. Taj događaj značio je ostvarenje najvećeg sna svih zaposlenih.

Odmah po otvaranju Aerodroma, Croatia Airlines uspostavlja vezu između Sarajeva i Zagreba, a turska kompanija Top Air između Sarajeva i Istanbula.

Do kraja te godine, Aerodrom Sarajevo ostvario je promet od 26.000 putnika i bio je u Bosni i Hercegovini jedini aero­drom u funkciji civilnog zrakoplovstva.

Saniraju se sve manevarske površine, tehnički objekti aerodroma i objekat kontrole letenja s kontrolnim tornjem.

taxi sarajevo
Taxi Sarajevo

Aerodrom Sarajevo taksi / Airport Sarajevo taxi

Mnogi turisti koriste usluge taxi ukoliko imaju let na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Na ulazu u Međunarodni aerodrom Sarajevo, u blizini Terminala B nalazi se štand Sarajevo taxija.

Ukoliko se desi da ispred Aerodroma nema taksi vozila, na Info pultu možete zamoliti da vam pozovi taksi. Također, na širokoj ulici koja prolazi pokraj aerodromskog kompleksa gotovo u svakom trenutku možete zaustaviti taksi vozilo.

Na samom ulazu u aerodrom postoji istaknut cjenovnik usluga taxi službe ”Sarajevo taxi” kako bi znali otprilike koliko će vas koštati prijevoz do centra grada, do aerodroma ili u neki drugi grad.

Taksi usluge plaćaju se isključivo u gotovini. Cijena vožnje od Aerodroma do Baščaršije trebala bi iznositi između 14 i 20 KM; start košta oko 1,50 KM, dok svaki pređeni kilometar košta oko 1,00 KM. Prtljag se plaća 1,00 KM po komadu prtljaga.

Cjenovnik vožnje Sarajevo taxi do Međunarodnog aerodroma Sarajevo je sljedeći:

Početna cijena

EUR 1,30 BAM 2,50

Cijena po 1km vožnje

EUR 0,80 BAM 1,50

Cijena 1 sat čekanja

EUR 7,80 BAM 15,00

Prtljag po komadu

EUR 2,60 BAM 5,00

OSTALE DESTINACIJE

Mostar EUR 145,00; BAM 280,00

Tuzla    EUR 145,00; BAM 280,00

Zagreb  EUR 470,00; BAM 900,00

Beograd EUR 420,00; BAM 800,00

Dubrovnik EUR 365,00; BAM 700,00

Cijena vožnje van Kantona Sarajevo u dogovoru sa putnikom

Nakon obavljene vožnje taxi vozač je dužan na zahtjev stranke izdati račun. Cijena može biti i ugovorena ali ne može biti veća od cijene po taksimetru.

Gradski prijevoz Sarajevo

Od Međunarodnog aerodroma Sarajevo do centra Sarajeva možete doći i vozilima javnog gradskog prevoza.

Sa stajališta u naselju Dobrinja, udaljenih oko kilometar od Aerodroma, do Trga Austrije saobraća trolejbuska linija, a do stajališta kod Vijećnice voze autobusi.

Aerodromu najbliža tramvajska stajališta su u naselju Stup, udaljenom oko 3,5 kilometara. Tramvaji saobraćaju na relaciji Baščaršija – Ilidža.       

Karte za vožnju gradskim prevozom možete kupiti na kioscima (1,60 KM) ili kod vozača (1,80 KM). Kartu obavezno poništite po ulasku u vozilo.

Na raspolaganju su vam i karte za više vožnji tramvajem, idealne ukoliko javni prevoz namjeravate koristiti češće.

Tramvaj Sarajevo

Sarajevski tramvajski sustav jedan je od najstarijih u Europi i započeo je s radom 1885. godine. Isprva su to bili konjski tramvaji, ali su 1895. zamijenjeni električnim tramvajima. Tramvajske linije prate glavnu rutu od zapada prema istoku kroz grad, prolazeći kroz centar grada.

Tramvajske linije prolaze kroz ključne dijelove grada, prateći glavnu rutu od zapadnih četvrti prema centru grada i dalje prema istoku.

Postoji nekoliko tramvajskih linija koje povezuju različite dijelove grada.

Karte za tramvaj mogu se kupiti na kioscima ili direktno kod vozača. Postoji opcija jednokratnih karata, ali i dnevnih ili mjesečnih za one koji često koriste tramvaj.

Autobuska stanica Sarajevo

Autobuska stanica Sarajevo, kao glavni autobusni terminal, pruža usluge međugradskog i međunarodnog prijevoza. Autobusi polaze ili prolaze kroz Sarajevo prema drugim gradovima unutar Bosne i Hercegovine, ali i prema destinacijama u susjednim zemljama i širom Europe.

Međugradski autobusni prijevoz u Sarajevu povezuje glavni grad Bosne i Hercegovine s ostalim većim gradovima unutar zemlje, ali i s mnogim destinacijama u susjednim zemljama i širom Europe. Evo nekoliko ključnih informacija o međugradskom prijevozu u Sarajevu.

Autobuska Stanica Sarajevo je glavna autobuska stanica u Sarajevu, te je ključno čvorište za međugradski i međunarodni prijevoz. S nje polaze autobusi prema različitim destinacijama.

Preporuka

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 17

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima