Sastojci:
100 mililitara mlijeka
1 kesica suvog kvasca
100 grama šećera
3 jaja
1 kašičica soli
500 grama brašna
100 mililitara biljnog ulja
100 mililitara tople vode
Priprema:
U blago zagrijano mlijeko razbiti jaja, dodati so i šećer i promiješati.
Prosijati brašno, dodati mu kvasac i sve sipati u mlijeko. Počnite da mijesite rukama. Dodajte ulje, ponovo promiješajte.
A zatim dodajte čašu veoma vrele, ali ne ključale vode. Lagano promiješajte, po potrebi dodajte još brašna.
Sve dobro zamijesite – tako da tijesto počne da se lijepi za ruku. Zatim pokrijte peškirom i stavite ga na toplo mjesto (na primjer, možete ga staviti na šporet, a ispod uključite rernu). Čim tijesto naraste, spustite ga rukama i ostavite da ponovo naraste.
I tek nakon toga zagrijte biljno ulje, formirajte krofne i spustite ih u vrelo ulje. Kada krofne porumene, izvadite ih šupljikavom kašikom. Po želji možete ukrasiti šećerom u prahu.
BONUS VIDEO: