Sastojci:
- 3 velika žumanca
- 40 g parmezana, plus dodatak za posluživanje
- 150 g slanine
- 200 g špageta
- 1 čen bijelog luka
- maslinovo ulje
Recept za karbonaru:
Da biste napravili ovu pastu, prvo stavite žumanca u činiju, dodajte sitno izrendani parmezan, začinite biberom, dobro izmiješajte viljuškom i ostavite sa strane. Uklonite tvrdu kožu sa slanine i isjecite meso na sitne komade. Skuvajte špagete u velikom tiganju sa ključalom slanom vodom dok ne budu al dente.
U međuvremenu, istrljajte kožu pancete, zagrijte srednji tiganj ili koristite 1 kašiku ulja. Dodajte isjeckani bijeli luk u tiganj i ostavite 1 minut da upije masnoću. Dodajte slaninu i pržite je 4 minuta, dok ne postane hrskava. Izvadite bijeli luk i slaninu iz tiganja, zatim dodajte ocijeđene špagete i dobro promiješajte prije nego sklonite tiganj sa vatre.
Postepeno dodajte malo vode od kuvanja špageta i dobro promiješajte. Začinite biberom, a zatim ulijte smjesu jaja preko špageta. Dobro promiješajte, dodajte još vode po potrebi. Poslužite sa narendanim parmezanom i još malo bibera.
BONUS VIDEO:
Članak UKUS ĆE VAS ODUŠEVITI: Italijanska karbonara po receptu Džejmija Olivera se prvo pojavio na stranici Aloonline.ba.
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )