back to top

Užasni detalji ubistva bebe u Hrvatskoj: “To veče su se zabavljali, a onda je stigla policija”

U Hrvatskoj je došlo do zločina koji je potresao zemlju i cijeli region.

Jedna mlada majka je u subotu ubila svoje novorođeno dijete, a tijelo je pronađeno od strane člana porodice koji je odmah obavijestio policiju.

– Strašno, strašno. Ne možemo vjerovati da se to dogodilo u našoj ulici. Kako je ovo moguće? Svi smo u šoku, ne možemo vjerovati – rekli su komšije za “24sata”.

Tužilaštvo je saopćilo da je ispitan 22-godišnja hrvatska državljanka koja je osumnjičena za teško ubistvo novorođenčeta i za koju je zatražen pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i zbog posebno teških okolnosti ovog zločina. Predviđena je kazna zatvora od najmanje deset godina.

Ako se nakon vještačenja zaključi da je počinjeno krivično djelo ubistva, kazna bi bila manja. Prema hrvatskom Krivičnom zakonu, majka koja ubije svoje dijete pod utjecajem jakog emocionalnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda može biti kažnjena zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

– Dežurna tužiteljica je, zajedno sa nadležnim službama, obavila uviđaj 29. juna 2024. godine zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela. Državno tužilaštvo objavljuje ovo saopštenje kao odgovor na novinarske upite, a daljnje informacije će biti ograničene zakonom – saopćeno je iz tužilaštva.

Komšije su izjavile da su se okupile oko kuće kada je došla policija. Bile su šokirane kad su čule šta se dogodilo. Rekle su da nikada nije bilo problema sa tom porodicom i da su često viđali djevojku napolju.

– Bilo je mnogo policajaca tu. Nismo znali šta se dešava, a onda smo vidjeli vozilo hitne pomoći. Bili smo zatečeni. Ovo je malo mjesto, svi se poznajemo. Poznajemo tu porodicu. Viđali smo ih kako rade u dvorištu. Nismo primijetili da je trudna. Svi smo jako uznemireni – rekli su komšije.

Kažu da su tu noć imali zabavu u podrumu.

– Te noći su se okupili u podrumu koji imaju blizu kuće i slavili. Ne znamo šta se tačno dogodilo. Policija je došla tu noć. U kući živi otac, majka, baka i ta djevojka koja studira. 

Imaju još jednu kćer koja ne živi s njima, ali je došla odmah sutradan. Fini ljudi, uvijek ljubazni. Dobrostojeći, ali nikad se ne zna. Velika nesreća, a nije na nama suditi – rekli su uznemireni komšije.

Psihijatar Sanja Katalinić ističe da je čedomorstvo krivično djelo koje se tretira posebno kroz pravni proces.

– Svi umešani trebaju postupati na odgovoran način. Trudnoća može dovesti do promene mentalnog stanja, žena ne može procijeniti svoje postupke pod uticajem hormona trudnoće, a nakon porođaja mogu se javiti depresija ili, u ekstremnim slučajevima, psihoza. 

Promene u mentalnom statusu mogu uzrokovati da osoba ne brine o sebi, a kamoli o drugima. Veliki rizik za čedomorstvo su mlade djevojke i žene koje su žrtve incesta ili zlostavljanja od strane članova porodice, a takva traumatična iskustva mogu imati dugotrajne posledice. 

Čedomorstvo može biti počinjeno i od strane osoba sa smanjenim intelektualnim sposobnostima koje nisu sposobne procijeniti situaciju ili posledice – izjavila je Katalinić.

Objava Stravični detalji ubistva bebe u Hrvatskoj: “Tu noć su imali zabavu, a onda je počela da stiže policija” prvi put se pojavila na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima