Visoke kazne za nesavjesne vozače su alat u rukama policije – 033.ba

Koordinator za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo, Semir Šut, predstavio je rezultate provedbe Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo te kazao da te smjernice daju rezultate, ali da je policiji potrebno dati alat za bahate i bezobzirne vozače.

– Zaključili smo da policija KS postiže određene rezultate i izriče prekršajne naloge, međutim to nije bilo vidljivo, jer se nisu izricali na mjestima i osobama koja izazivaju najteže kaznene prekršaje – kazao je.

Dodao je da će analizirati i predložiti određene mjere za poboljšanje kako bi postigli istrajnost te kako bi saobraćajne patrole kontrolisale  kritična mjesta.

Govoreći o pitanju privremenog ili trajnog oduzimanja vozila u saobraćaju, Šut je kazao da su u prošloj godini oduzeta 82 putnička vozila od bahatih vozača, što smatra dobrim rezultatom. 

Tvrdi da su kazne u saobraćaju veoma male i prevaziđene, jer ne postoje povećane kazne za teške prekršaje u oblasti saobraćaja.

– Visoka kazna je alat u rukama policije. Treba postaviti pitanje Parlamentarnoj skupštini BiH i Ministarstvu prometa BiH zašto zakon još nije izmijenjen. Kantonalna ministarstva su poslala odlične prijedloge i to se mora ubrzati – kazao je.

Problematizirao je i dugovanja nesavjesnih vozača koji nisu platiti kazne od po nekoliko hiljada KM, tvrdeći da odredbe Zakona o prekršajima nisu provodljive, saopćeno je iz MUP-a KS. 

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
TNT RADIO

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima