back to top

Vučić o Vojsci Srbije u BiH: Šutio sam dva dana dok je iz Sarajeva stizala najprljavija kampanja protiv nas

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentarisao je nedavni dolazak Vojske Srbije u Prijedor i Bratunac kazavši kako je šutio dva dana “na jezivu kampanju iz Sarajeva”, ali da su na kraju Elmedin Konaković i Zukan Helez rekli da je sve bilo po proceduri.

“Ja sam bježao i šutio sam dva dana na jezivu kampanju iz Sarajeva i BiH i vi vidite da je ona dodatno organizovana iz nekih drugih službi. Sve dok oni nisu sami rekli ‘da, sve je u skladu s procedurama’. A, ta dva dana, to je bila najprljavija kampanja protiv Srbije. To što je protiv mene manje-više. Bila je protiv Srbije. Bukvalno širenje mržnje. I na kraju su Konaković i Helez rekli da je sve po proceduri. To već deceniju tako ide, svake godine. Što ste to radili?”, kazao je Vučić.

Kako je kazao, vjeruje u snagu srpske države da očuva mir i stabilnost.

“Kada ovo govorim, to su vama riječi koje ne znače mnogo, da se to podrazumijeva. Vjerujte mi da živimo u svijetu u kojem se to ne podrazumijeva. Plašim se da će stanje biti još teže. Vidim nešto su se zakačili za nas, i od Wesleyja Clarka danas i američkog predsjednika Joea Bidena koji o tome govori, priča o Balkanu i onome što se zbivalo 1999. Mi samo kažemo da mi nikoga ne diramo, da nikoga nećemko da diramo, ali da Srbija više nikad neće biti bilo čiji plijen kao što je bila 1999. godine. Danas smo ozbiljni, odgovorni i želimo mir, ali nikome nećemo dozvoliti da ugrozi slobodu našeg naroda i naše otadžbine”, kazao je.

Rekao je da su mediji Srbiju predstavili kao nekoga ko želi da osvaja po regionu.

“Ne, ne želimo. Jedino želimo da ono što imamo u Srbiji, da to pripada Srbiji”, kazao je.

Osvrnuo se još jednom na izjave Clarka i Bidena. Podsjetimo, bivši američki general je rekao da je Srbija agent Rusije na Balkanu i optužio je da je destabilizirajući faktor na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH. S druge strane, Biden je klomentarisao NATO bombardovanje Srbije iz 1999. godine kazavši da se to moralo učiniti da bi se spriječilo etničko čišćenje.

“Clark je ostavio svoj neizbrisiv trag na Balkanu. Nažalost, taj trag nisu bili putevi ili pruge nego ubijanje našeg naroda i naše djece. Što se tiče mojih želja, ja nemam ni portparola zato što svaki čovjek ima neku vrstu lične note u svom obraćanju. Da mi je ideja pravljenja velike Srbije, rekao bih. Pošto nije, meni je drago da oni uživaju u napadima na Srbiju što znači da smo mi ojačali. Oni moraju da se služe neisitinama jer su prilično nemoćni u svojoj mržnji. Meni je zanimljivo da je on rekao da smo mi agenti Rusije na Balkanu. Moja poruka Clarku je da je svakome ko prati šta radi Srbija, jasno mu je da mi nismo ničiji pijuni. Ali, kako nismo ruski pijuni, tako nismo ni američki, niti bilo čiji drugi. Ovaj narod je cijenio i ginuo za svoju slobodu. Sloboda je najpreča. Srbija neće da služi nikome i ni jednoj velikoj sili, samo svom narodu. Što se tiče Bidena koji je rekao da su intervenisali da bi spriječili etničko čišćenje, nisam ja čovjek koji bi mogao tim velikanima držati lekcije. Ali, imam jedno pitanje. Ako ste tad sprječavali etničko čišćenje iživljavajući se na jednoj maloj zemlji, kako vam to onda ne padne na pamet da se iživljavate i da odmah napadnete Rusiju kad je ušla na teritoriju Ukrajine? Ili ste tu malo zaboravili na moral pa ste se sjetili da je to malo teže i da tu ne važi moral? Kako to kad Rusija upadne na teritoriji Ukrajine kažete da je to agresija, a kad vi upadnete na teritoriju Srbije kažete da to nije agresija nego spašavanje?”, upitao se Vučić.

Objava Vučić o Vojsci Srbije u BiH: Šutio sam dva dana, iz Sarajeva je stizala najprljavija kampanja protiv nas pojavila se prvi puta na PressMedia.

Izvor: ( pressmediabih.com / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima