back to top

LAZANJE NE MORAJU BITI KOMPLIKOVANO JELO

Uglavnom se prave od dinstanog mljevenog junećeg mesa u bolonjez umaka, listova tjestenine te s dodatkom bešamel umaka i ribanog sira.

Takozvane „lazanje iz jedne tave“ je na svom Instagram profilu podijelila hrvatska food blogerka Marija Mazalin.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • (maslinovo) ulje
  • jedna glavica luka
  • dva režnja bijelog luka
  • 500 grama mljevenog mesa
  • oko 400 grama paradajz umak po izboru
  • sedam ili osam listova lazanja
  • 100 grama mozzarella, a može i drugi sir

Priprema:

U dubokoj tavi zagrijte malo ulja i stavite nasjeckani luk da se dinsta nekoliko minuta. Potom dodajte sitno isjeckan bijeli luk i nastavite dinstati. Nakon toga, dodajte mljeveno meso po izboru i miješajte ga na laganoj vatri.

Naredni korak je da ulijete pakovanje umaka od paradajza i dodajte još oko 400 mililitara vode. Odmah nakon toga, ubacite listove lazanja tako da budu potopljene.

Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri nekih 15 minuta uz povremeno miješanje. Nakon toga, skinite poklopac i neka se kuha dok većina tečnosti ne ispari.

Probajte tjesteninu te ako nije dovoljno kuhana dodajte joj još vode i ostavite da se kuha dok tjestenina ne bude spremna. Na kraju dodajte sir po želji i poklopite dok se ne istopi pa promiješajte.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima