back to top

Sarajevska Olimpijada 1984

Pored svih epiteta kojim se Sarajevo može pohvaliti, jedan od najdražih svima je onaj olimpijskog grada.

Mnogi bi rekli te davne 1984. godine, ali ne i zaboravljene, u Sarajevu su se održale 14. Zimske olimpijske igre.

To je jedan od najvećih razloga zašto se Sarajevska Olimpijada 1984 održala, blizina svih planina samom centru grada, olimpijskom selu i ostalim objektim. Mnogi će reći da se tada dogodilo čudo.

Poseban li je ovaj naš grad, rijetko gdje se može s kafe iz srca grada, za petnaest minuta, otići do samog vrha planine i gledati bob i sankanje.

Otvorenje igara je bilo 8. februara 1984. godine, no međutim dan prije igara snijeg još uvijek nije prekrio ulice Sarajeva, već je evidentno bilo da će se početak igara biti odgođen ali u noći s sedmog na osmi februar na oduševljenji sviju Sarajevo je dobilo prelijep bijeli prekrivač.

Velike akcije su organizovane u rekordnom roku da se očisti stadion Koševo. Sarajlije su same izašle na ulice i čistile snijeg i tako je su sve saobraćajnice u nekoliko sati bile potpuno čiste. Sve je bilo spremno da započne najveći spektakl.

sarajevska olimpijada 1984
Sarajevska Olimpijada 1984

Sarajevska Olimpijada 1984 – uspjeh Jugoslavije

Čast da upali olimpijski plamen dobila je najbolja jugoslovenska klizačica Sanda Dubravčić. Tog osmog februara Sarajevo je bilo centar svijeta.

Skupili su se svi najveći sportisti svijeta, čak njih 1 272 iz 49 zemalja svijeta. Naše ljepotice; Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević su bili u glavnom fokusu gdje su se održavale discipline Bijatlon, nordijsko skijanje, alpsko skijanje, bob i sankanje.

Dok su se u Skenderiji i Zetri održavala takmičenja u hokeju i umjetničkom klizanju, pisale su se stranice historije i postavljali rekodri koji ni dan danas niko drugi nije dostigao.

Britanski par Džejn Torvil i Kristofer Din su osvojili zlatnu medalju u umjetničkom klizanju sa savršenim rezultatom, što niko drugi nije uspio uraditi.

Jugoslavija je dobila prvu medalju na Olimpijskim igrama u veleslalomu i to srebrenu koju je osvojio Jure Franko.

Otac mi je pričao kako su ga bodrili parolom ” Volimo Juerka više od bureka”.

sarajevska olimpijada 1984
Sarajevska Olimpijada 1984

Vučko – simbol olimpijade u Sarajevu

Teško je ispričati priču o Olimpijadi a nespomenuti olimpijsku ”Pahuljicu” koju je dizajnirao Miroslav Antonić i našeg legendarnog ”Vučka”Jože Trobeca koji su i danas poznati kao najsimpatičniji simbol i maskota jednih igara.

Sam ”Vučko” se danas poistvojećuje sa simbolom samog grada poput Sebilja, a ne samo tadašnjih Igara. Mnogo prekratnica se desilo u tom periodu, Sarajevo je dobilo sasvim novu infrastrukturu, moderniju, nastala su nova naselja, Dobrinja i Mojmilo.

Preraslo je iz kasabe u pravu Evropsku metropolu. Bilježeni su rekordni brojevi posjeta i noćenja, dok je preko televizora događaje pratilo preko dvije milijarde ljudi.

Jedna osoba je koja je zauvijek ostavila pečat na grad i stvorio vezu s ljudima koja nikada neće biti prekinuta je tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran, po kojem dvorana Zetra danas nosi ime.

Nakon završetka igara izjavio je da su to najbolje organizovane olimpijske igre do tada I oprostio se od riječima ‘’Doviđenja drago Sarajevo’’. Postoji tu I tu još jedna priča koje se malo manje ponosimo.

Jedan od poznatih gostiju grada je bio I Kirk Dagla. Odlučio je da ode na čaršiju I pojede čevape, gazda restorana Dallas odlučio je malo više zaraditi na turistima pa je odlučio da mu porciju ćevapa naplati 100 dolara.

Kada se za to saznalo Sarajlije su odlučile da ga nauče lekciju pa u taj restoran niko nije ušao narednih pet godina.

sarajevska olimpijada 1984
Sarajevska Olimpijada 1984 – Trebević

Opet Zimske olimpijske igre u Sarajevu?

Danas, 2022. godine generacije koje su rođene u period poslije igara, koje o njima slušaju od djetinjstva možda neće više morati samo slušati I maštati o njima.

Barcelona se zajedno sa Sarajevom predstavila zajedničku kandidaturu za održavanje Zimskih olimpijskih igara 2030. Godine, koja je podržana od strane Olimpijskog komiteta država Srednje  Europe i Istočne Europe.

Naredne godine ćemo saznati da li će se olimpijski plamen ponovo rasplamsati u našem šeheru. Bez obzira na sva dešavanja duh olimpijskih igara živi u svima nama i živjet će sve dok nas ima. Lijepo je ljudima svoj rodni grad predstaviti kao  olimpijski. 

Pročitajte još zanimljivih članaka:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima