Sastojci za tri leće s pistacijama:
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g brašna
- pola praška za pecivo
- 500 ml slatke pavlake
- 800 ml mlijeka + 6 kašika šećera
- 1 kašika krema od pistacija + 1 kašika slatke pavlake
- 90 g usitnjenih pistacija
Priprema kolača tri leće s pistacijama:
Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite šest bjelanaca u čvrsti snijeg, dodajte 150 g šećera i vanilin šećer, pa mutite sve dok se šećer ne otopi. Dodajte jedno po jedno žumance, muteći najmanjom brzinom. Pomiješajte 150 g brašna i pola praška za pecivo, pa polako dodajte u smjesu sa jajima. Izlijte smjesu u kalup dimenzija 20 x 30 cm i pecite oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Ohlađeni biskvit izvadite iz pleha. U pleh sipajte 500 ml slatke pavlake, vratite koru u pleh na pavlaku, zalijte sa 800 ml mlijeka pomiješanog sa šest kašika šećera. Krema od pistacija razmutite sa malo mlijeka i premažite preko natopljenog biskvita. Ukrasite komadićima pistacija, prenosi Klix.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )