Vrelo Bosne

Vrelo Bosne je prelijepo u svako godišnje doba

Vrelo Bosne u Sarajevu je toliko prelijepo mjesto da ćete poželjeti zauvijek ostati tu: labudovi koji plove malim “jezerima”, mostovi, zvuk izvora, ptica, čist zrak, svuda oko vas drveće. U koje god doba ovdje dođete nećete se pokajati.

U proljeće se ovdje sve budi, sve je svježe. Ljeti ćete ovdje sresti puno turista, u jesen vidjeti prelijepe jesenske boja, a zimi je mjesto bajkovito jer je sve zaleđeno.

Vrelo Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne, smješten jugozapadno od grada Sarajeva, ispod obronaka planina Igmana i Bjelašnice.

Spomenik prirode nalazi se na području opštine Ilidža i obuhvata površinu od 629 hektara.

Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini, ispod planine Igman, te nekih u prosjeku pola sata vožnje autom od Sarajevo City Centra, a naalzi se u Sarajevu, tačnije na Ilidži.

Izvor je rijeke Bosne, i jedan od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine, kao što uostalom ima i samu riječ “Bosna” u nazivu.

Ovdje već odavno dolazi ogroman broj turista kako bi vidjeli ovu ljepotu. Pogodno je za šetanje, trčanje, a tu je mnoštvo sadržaja za opuštanje i zabavu.

Prelijepa voda će vas očarati, a možete poslije Ilidže posjetiti i Prokoško jezero gdje će vas također dočekati nevjerovatni prizori, voda, priroda…

Kako izgleda mjesto Vrelo Bosne, šta možete raditi, istraživati, isprobati

Vrelo Bosne je mali raj, kao  jedan veliki bogati park gdje možete provesti dan. 

Vrelo Bosne pruža i atraktivnu turističku ponudu. Velika aleja u dužini od 3,5 kilometra, pogodna je za šetnju, vožnju biciklom i džoging.

Do Vrela Bosne može se doći šetnjom ili vožnjom bicikla Velikom alejom. Posjetiocima stoje na raspolaganju fijakeri koji predstavljaju pravu atrakciju.

Područje Vrela Bosne opremljeno je parkovskim mobilijarom za boravak u prirodi, te igralištem za djecu.

Ima lijepo uređene šetačke sraze, koje omogućavaju pristup jezerima sa labudovima, koji su najprepoznatljiviji simboli Vrela Bosne.

Tu ćete pronaći nerijetko konje i kočije, restoran i cafe, ljuljaške, odnosno dječiji park, kao I mnogo travnate površine savršene za piknik.

vrelo bosne
Vrelo Bosne

Kako doći do Vrela Bosne

Do ovog spomenika može se doći automobilom iz putnog pravca Sarajevo – Mostar gdje se kod Stare pravoslavne crkve put odvaja lijevo za Vrelo Bosne. Posjetiocima koji dolaze iz ovog pravca osiguran je parking uz naplatu.

Najpraktičniji način da se dođe do Vrela Bosne jeste kroz Veliku aleju, predivno šetalište dugo više od 3,5 kilometra, uokvireno s približno 3.000 stabala kestena i platana starih više od stotinu godina.

Ako se, ipak, odlučite za drugi način dolaska do Vrela Bosne, na raspolaganju su vam fijakeri koji ovom relacijom voze još od 1895. godine, a možete iznajmiti i bicikla pa se provozati kroz predivno prirodno okruženje.

Koliko je ova prelijepa oaza popularna govori i podatak da ga svake godine posjeti više od 100.000 posjetilaca.

Do Vrela Bosne može se doći javnim gradskim prijevozom (tramvajem) do posljednjeg stajališta na Ilidži odakle je potrebno oko 10 minuta hoda do početka Velike aleje duge 3,5 km.

Dječiji park na Vrelu Bosne


Ako sa sobom vodite mališane, bitno je znati da na Vrelu Bosne imate nešto I za njih. Tu su ljuljaške, tobogani, klackalice.

Dakle, ima sadržaj za najmalđe. Također djeca obično vole gledati labudove, pogotvoo bebe labudove, izvor vode, vole istraživati prirodu, pa im zasigurno na ovoj lokaciji neće biti dosadno.

Možete ponijwti bicikl, trčati, šetati, napraviti piknik ili jednostavno se prepustiti prirodi.

Priroda na Vrelu Bosne

Bogatstvo prirode ovog područja, koje privlači veliki broj turista je zapravo najviše u čistoj vodi, prirodi, čistom zraku, te zelenim površinama.

Tu je glavno izvorište rijeke Bosne, koja izvire iz nekoliko jakih kraških izvora na nadmorskoj visini od 492 metra.

Životinjski I biljni svijet  uz izvorište je bogat i poseban i doprinosi ljepoti pejzaža, a ambijentu daje posebnu vrijednost.

Bosna I Hercegovina zaista je bogata ovakvim mjestima, a jedno od njih je i Vodopad Plive u Jajcu i Mlinčići

vrelo bosne
Vrelo Bosne

Vrelo Bosne iz ugla historije

Stari Rimljani i Osmanlije su upravo na ovom prostoru, na izvorima termalne vode gradili banje, a u vremenu Austro-Ugarske  to je bio ustvari centar Sarajeva.

I danas se u ovom dijelu mogu vidjeti ostaci rimske kolonije, te građevina iz vremena Austro-Ugarske.

Velika Aleja je popularno šetalište od naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno stablima dužine 3,5 km, zasađenih davne 1888. god i 1892. god.

Fijakeri su još 1895. godine posjetioce prevozili Velikom Alejom do Vrela Bosne, a danas su turistička atrakcija.

Sam prostor izvorišta vrela Bosne pod zakonskom je zaštitom od 1954.godine. Nakon stručne procjene cijelog prostora Vrelo Bosne proglašeno je 2006.godine Spomenikom prirode.

Upoznajte znamenitosti na Vrelu Bosne

Stari Rimljani i Osmanlije su upravo na ovom prostoru, na izvorima termalne vode gradili banje, a u vremenu Austro-Ugarske to je bio mondenski centar Sarajeva.

 I danas se u ovom dijelu mogu vidjeti ostaci rimske kolonije, te građevina iz vremena Austro-Ugarske. Velika Aleja je atraktivno šetalište od naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno stablima dužine 3,5 km, zasađenih davne 1888. god i 1892. god.

Fijakeri su još 1895. godine posjetioce prevozili Velikom Alejom do Vrela Bosne, a danas su turistička atrakcija. Sam prostor izvorišta vrela Bosne pod zakonskom je zaštitom od 1954.godine.

Nakon stručne valorizacije cijelog prostora Vrelo Bosne proglašeno je 2006.godine Spomenikom prirode – II kategorija po Međunarodnoj klasifikaciji unije za zaštitu prirode (IUCN).

vrelo bosne
Vrelo Bosne

Zaštićeno područje –  Vrelo Bosne je Spomenik prirode

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 25.05.2006. godine, usvojen je Zakon o proglašenju Spomenika prirode „Vrelo Bosne”.

Ovim zakonom određene su granice obuhvata, kategorija zaštićenog područja (III kategorija – spomenik prirode), zoniranje prostora, razvojni ciljevi zaštite područja, mjere zaštite, intervencije u zaštićenom području, kao i korištenje prirodnih vrijednosti, upravljanje i financiranje, nadzor, kaznene, prijelazne i završne odredbe (Službene novine Kantona Sarajevo 16/06).

U skladu sa stepenom zaštite, utvrđene su dvije zaštićene zone: nukleus i tampon zona. Prva zona obuhvata izvorišta rijeke Bosne i njihovu okolinu u površini od 54,5 ha.

U najznačajnije vrijednosti nukleusa spadaju Vrelo Bosne i rijeka Bosna od izvora do infiltracionog kanala, značajan stepen raznolikost  biljnog I životinjskog svijeta, te parkovski prostori.

Druga zona obuhvata prostor slivnog područja izvora u podnožju Igmana u površini od 548,50 ha. Odlikuje se velikom hidrološkom raznolikošću.

U toj zoni se nalazi Vrelo Stojčevac, vrela Borin I i II, rijeka Bosna, podzemne termalne i termomineralne vode Ilidže, podzemne vode Sarajevskog polja,

Zatim tu je parkovski prostori, uključujući Veliku aleju, te parkovske prostore oko Banje Ilidža i Stojčevca, kao I javni objekti i objekti stanovanja od kulturno-historijskog značaja, uključujući: arheološko nalazište I nekropole u selu Vrutci, Rimski most  na Plandištu, austrougarske vile u Velikoj aleji i hoteli na Ilidži, te zgrada Šumarske škole.

Vrijedi pomenuti da je tu značajan stepen raznolikosti životinjskog I biljnog svijeta.


Uređenje Vrela Bosne

Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini. Izvor je rijeke Bosne, i jedan od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine. Vrelo Bosne se nalazi na periferiji Sarajeva, pored Ilidže.

Nakon nedostatka održavanja tokom 1990tih, velika revitalizacija projekta je pokrenuta 2000. godine.

Lokalni tinejdžeri su vođeni internacionalnim ekološkim organizacijama vratili Vrelo Bosne u svoju prijašnju raskoš.

Skupština Kantona Sarajevo je 25. maja 2006. godine donela Zakon o proglašenju Spomenika prirode Vrelo Bosne, ukupne površine 603 hektara, na teritoriji opštine Ilidža.

Značajni lokalitetu u okviru zaštićenog dobra su samo vrelo Bosne u podnožju Igmana, Velika aleja ka Ilidži sa stablima kestena i platana zasađenim u austro-ugarskom periodu,

Zanimljivi podaci o rijeci Bosni

Rijeka Bosna je svakako jedna od ljepših rijeka, a u nastavku vam donosimo I zanimljive informacije upravo o njoj.

Rijeka Bosna protiče centralnim dijelom Bosne, a kod Bosanskog Šamca se ulijeva u rijeku Savu te pripada crnomorskom slivu.

U rimsko vrijeme rijeka se zvala Basana ili Basin i historičari vjeruju da je po njoj i nastala riječ Bosna.

U gornjem toku, od izvora do Zenice, protiče kroz Sarajevsko, Visočko, Kakanjsko i Zeničko polje koja razdvajaju sutjeske.

U srednjem toku se probija kroz klisure usječene u čvrste stijene, Vranduk-Nemila i Zavidovići-Maglaj-Doboj, a u donjem toku od Doboja do ušća, protiče nestabilnim koritom kroz aluvijalnu ravnicu gdje pravi više rukavaca, ada i okuka.

Rijeka Bosna je duga 273 km, duboka je 1-3 m (u virovima dostiže dubinu i do 10m) a široka 35-170m.

Najviše je sužena između Maglaja i Doboja. Obale su joj visoke od 1,5 do 6m, a djelomično su obrasle šumom i žbunjem.

Šta još posjetiti u blizini Vrela Bosne?

Preporučujemo da posjetite Rimski most i  Veliku Aleju koji se nalaze u blizini Vrela Bosne.

Rimski most na rijeci Bosni, nedaleko od sarajevskog naselja Ilidža, jedan je od ljepših sačuvanih mostova u bosanskohercegovačkoj  prijestolnici Sarajevu i njegovoj okolini.

Jedan je od četiri stara kamena mosta na području Sarajeva koji su sačuvani do danas.

Nosi naziv Rimski most, ali zanimljivo je da ga ustvari nisu  sagradili Rimljani. Sagradile su ga Osmanlije tokom 16. stoljeća. Turci su ga još nazivali i Ćuprija na izvoru rijeke Bosne.

Velika Aleja je šetalište  koje se proteže oko 3,5 km i sa obje strane je uokvireno sa oko 3000 stabala kestena i platana koji su stari više od sto godina.

Aleja se nalazi u podnožju planine Igman, tako da je temperatura niža za nekoliko stepeni nego u gradu što je prednost kada su topli ljetni dani.

Jednim dijelom Aleje nalaze se stare luksuzne vile podignute još za vrijeme austougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom.

Zbog niže temperature tokom vrelih ljetnjih dana ovo mjesto je bilo idealno za odmor visokog društva. Velika aleja nalazi se u sklopu zaštićenog Spomenika prirode Vrelo Bosne i to u drugoj zoni zaštite, kao i u vodozaštitnoj zoni.

Prisustvo vila daje posebnu kulturno-istorijsku vrijednost ovom kompleksu. Tu je sagrađeno više tipova vila.

Jedan tip su vile sa čardacima i kulama, a druge su pravougaone osnove gde su sprat i potkrovlje s fasadom u skeletnoj drvenoj konstrukciji.

Preporuka

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima