back to top

Trebević

Planina Trebević

Trebević јe  prelijepa planina u јugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se јugoistočno od Sarajeva, sa najvišim vrhom od 1627 metara.

Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog.

Velika prirodna raznolikost u neposrednoj blizini grada, uslovila je da Trebević još od 1954. godine ima određeni karakter pravne zaštite i to u kategoriji park – šuma.

2014. godine zakonom je utvrđena zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti. Pripada Kantonalna javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Zaštićeno područje koje se prostire na 400,20 hektara, podijeljeno je u tri zone. Prva zona, odnosno nukleus, koja je zona stroge zaštite, obuhvata 55,40 ha, druga (puffer) 294 ha, a treća, tzv. tranzicijska zona, 50,80 hektara.

Možemo reći da je Trebević svojevrsni park prirode.

Priroda na Trebeviću

Na području Trebevića javlja se karakteristična vegetacija Dinarida u kojoj preovladavaju šume bukve, medunca , crnog graba, jele i smrče.

Unutar šuma postoji zajednica Pančićeve omorike. Na ovom području zabilježeno je 99 biljnih vrsta i 14 vrsta gljiva.

Od biljnih vrsta tri su na Crvenoj listi Federacije BiH: Pančićeva omorika, rana ljubičasta orhideja i svijetlolisna udovčica.

Od gljiva na Crvenoj listi je blagva ili Cezarova gljiva. Prostor Trebevića naseljavaju različite vrste krupnijih i sitnijih sisara.

Na Crvenoj listi ugroženih vrsta Federacije BiH su su bjeloprsi jež, vuk i smeđi medvjed. Treba spomenuti i lisicu, srnu, zeca, jazavca.

Prostor Trebevića je izuzetno bogat ptičijim svijetom. Gusta i mješovita šuma, te dostupnost vode i hrane čine ga idealnim za sve vrste.

Ukoliko ste veliki ljubitelj životinja možete posjetiti zoo vrt Pionirska dolina u Sarajevu.

trebević
Trebević

Gdje se nalazi Planina Trebević i kako doći do nje

Ukoliko prvi put dolazite na Trebević, najlakša i najbliža ruta je iz Sarajeva preko Vraca (ul. Derviša Numića) putnim pravcem R-446 preko Istočnog Sarajeva (Republika Srpska) ka Trebeviću.

Druga opcija za one koji dolaze iz Beograda preko Romanije jeste preko Pala, odvajanje nakon mosta na ulazu u Pale i skretanje prema Jahorini, te nakon šest kilometara skrećete na raskrsnici desno ka Trebeviću.

Kako je nastalo ime Trebević

Naziv Trebević je slavenskog porijekla i označava umanjenicu slavenskog glagola trebiti, trijebiti, koji je u svakodnevnom govornom jeziku zamijenjen glagolima žrtvovati, uništavati.

Trebević vodi porijeklo od izraza Trebišta, pod kojim se u staroslavenskom jeziku označavao žrtvenik.

Iz toga bi se moglo zaključiti da su neka mjesta na Trebeviću, najvjerovatnije vrhovi u prvo vrijeme po doseljavanju Slavena služili kao prostor na kome je većina  stanovnika slavenskog porijekla izvodilo paganske obrede u kojima se između ostalog primjenjivalo i ritualno žrtvovanje.

Planinarenje Trebević

Postoji mnogo razloga zašto planinariti na Trebeviću.

Planinari kažu da tura nije tehnički zahtjevna, te daje   kondiciono mogu  ocjeniti kao srednje tešku turu.

Prvim dijelom vodi putem pored bob staze sve do Pino hotela. Zatim šumom do vrha Trebevića. Izlaskom na na vrh pružaju se predivni vidici na okolne planine.

Postoji mnogo viših planina oko grada Sarajeva , ali Trebević sa svojih 1629 mnv je jedini koji se nalazi u samom Sarajevu

Za nekih 10-ak minuta iz centra grada stiže se na Pogledine, polaznu tačku koja se nalazi na otprilike 800 mnv. Tura prolazi pored Male i Velike Čoiline kape prema bob stazi.

Inače, dok je još postojala stara žičara, ovo je bilo jedno od najposjećenijih izletišta Sarajlija.

Put je uglavnom prilično dobar i nije fizički zahtjevan. Od bob staze, pored Pino hotela, staza se penje ka porušenom domu Dobre vode.

Odatle pa sve do vrha vodi lijepo markirana šumska staza. Nedaleko od vrha postoji putokaz na lijevoj strani puta koji označava Vidikovac.

Odatle se pruža prelijep pogled na kompletan prostor od Sarajeva do Pala, kao i na Jahorinu i Romaniju. Staza dalje nastavlja pored nekadašnje botaničke bašte, do napuštenog doma Vaso Miskin Crni pod samim vrhom.

Iako je planina visoka samo 1629 mnv put do vrha nije tehnički zahtjevan, ali je dug nekih 8km i visinska razlika je otprilike oko 800 mnv.

trebevic
Trebević

Biciklizam na Trebeviću

Biciklistima je interesantan makadamski put koji se, kilometar i po prije Ravna, iznad Kneginjca, odvaja preko Dolova ka samom vrhu.

Ovaj put je izgrađen još za vrijeme Austrougarske, manjim dijelom asfaltiran, a od Dolova se penje serpentinama, prvo do Studenog brda a potom i do planinarske kuće pod samim vrhom planine.

Nažalost, bivši dom “Vaso Miskin Crni” je uništen, ali to ne sprečava ljubitelje planine da ga pohode, tu načine pauzu i produže još kojih stotinjak metara do samog vrha.

Ovaj put vodi kroz predivnu crnogoričnu šumu te je i za ljetnih vrućina vožnja više nego ugodna. Gusta šuma je plod pošumljavanja koje se kontinuirano vršilo još od doba Austrougarske.

Osim mirisa šume, biciklisti i drugi posjetioci planine mogu uživati u bojama i mirisu raznolikog cvijeća koje sreću cijelim putem sve do samog vrha.

Svježina zraka koja se i ljeti osjeti kad se penje uz Trebević, ali i na druge planine, pojava je koja se zove “aerotermički stupanj”.

Naime, porastom nadmorske visine temperatura se smanjuje i to na svakih stotinu metara opadne za 0,3 do 0,5 stepeni Celzijusa, a ljeti i do 0,7.

Drugim riječima, na svakih 180 metara visine temperatura opadne za jedan stepen Celzijusa.

Imajući u vidu da se do vrha planine savlada visinska razlika od gotovo hiljadu metara, lako je izračunati da nas gore očekuje vrlo ugodna temperatura i kad u Sarajevu vlada ljetna žega.

Izletište Trebević

Nedaleko od Pala prema Jahorini, na ovoj planini, nalazi se Centar za odmor i rekreaciju „Brus“, idealno mjesto okupljanja ljudi svih uzrasta.

Brus, smješten na nadmorskoj visini od oko 1.250 metara, izletište je mnogobrojnih Sarajlija i idealna početna i završna tačka na putu istraživanja Trebevića.

Nedaleko od restorana „Brus“ nalazi se izlazna stanica žičare koja svakodnevno vozi posjetioce na planinu i nazad.

Žičara Trebević

Trebevićka žičara, ili kako su je starije Sarajlije zvale – uspinjača, sa radom je počela 3. maja 1959, postavši jednim od prepoznatljivih simbola glavnog grada BiH.

Trasa žičare, koja je povezivala naselje Bistrik na lijevoj obali Miljacke sa planinom, omiljenim gradskim izletištem, „plućima Sarajeva“, bila je dugačka 2.100 metara.

Na stanicama su se nalazili i mali bifei, a na Vidikovcu je kasnije sagrađen istoimeni restoran, sa predivnom baštom i očaravajućim panoramskim pogledom na grad.

Već sa prvim danima rata 1992. godine žičara je uništena, a Trebević je postao prvom linijom fronte.

Obnovljena trebevička žičara ponovo je puštena u promet u aprilu 2018. godine.

Žičara ima 33 gondole, u gondolu staje 10 osoba, a vožnja do Trebevića traje oko osam minuta.

Cijena jednosmjerne vožnje žičarom za građane BiH je 4 KM, dok povratna karta košta 6 KM, dok jednosmjerna karta za turiste košta 15 KM, a povratna 20 KM.

Vožnja žičarom se ne naplaćuje djeci do sedam godina, putnici koji imaju bicikl uslugu plaćaju dodatne 4 KM, a ulazak u kabine omogućen je i ljubimcima.

trebevic
Trebević

Zabavni Park Sunny Land Trebević

Sunnyland je zabavni park, smješten na obroncima olimpijske planine Trebević.

Krenete li iz Sarajeva stići ćete u “SANNY LAND”. Zabavni park nalazi se na Zlatištu, jednoj od padina Trebevića, sa prelijepim pogledom na Sarajevsku kotlinu.

Za samo 15 – ak minuta iz gradske vreve ući ćete u adrenalinski “ALPINE COASTEROM” i tu ćete vrlo brzo zaboraviti na stvarnost i svakodnevne probleme. “Penjete se” asfaltnim putem i nakon nekoliko kilometara stižete na Brus, izletište I odmaralište.

Glavna atrakcija parka je Alpine Coaster koji funkcioniše na principu gravitacije i može dostići brzinu i do 40 km/h.

 U sklopu Sunnylanda se, pored glavne atrakcije, nalaze restoran Oxygen, picerija Nišići, igraonica Čarobna Šuma, suvenirnica, vanjska igraonica, šetalište, i mnoge druge zanimljivosti.

U sklopu parka nalazi se restoran Oxygen, cafe Noova, sa elementima odvodnje prema visokim higijenskim standardima za prostorije pripreme obroka, kao i tretman prikupljene otpadne vode.

Bitka za Trebević

Na obroncima Trebevića 30. maja 1993. godine, poginulo je 29, a ranjena su 64 pripadnika Prve brdske brigade Stari Grad u borbi za oslobođenje Trebevića sa kojih je agresor bombardovao Sarajevo.

Tog 30. maja, 1993. na obroncima Trebevića za odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva živote su dali:

Nedim Ajanović, Haris Bašić, Edib Čorda, Avdo Hodžić, Kenan Imširpašić, Mirsad Mešić, Senad Osmanagić, Fikret Redžo, Mustafa Smajović, Edmir Babović, Almir Džafo, Emir Delić, Nuraga Hodžić, Kerim Kasapović, Nedžad Muminović, Čedomilj Perak, Samir Ribić, Pero Stanić, Ahmedin Zejnilhodžić, Mustafa Barlov, Sejfo Džano, Ermin Hasanović, Emir Imamović, Enver Kurtović, Alija Oruč, Sanin Ramović, Edhem Selimović, Nesib Velić i Šaban Omerović.

Smještaj na Trebeviću

Na Trebeviću imate izbor kućica, hotela, raznih vrsta smještaja. Mi izdvajamo dva hotela ukoliko želite potpun ugođaj.

Hotel BOB opremljen u baroknom stilu ima bar i restoran, a nalazi se u Sarajevu, na 4,2 km od fontane Sebilj. Gosti mogu besplatno koristiti WiFi i privatno parkiralište u okviru objekta.

Svaka soba sadrži TV i prostor za sjedenje, gdje se gosti mogu opustiti. Na raspolaganju su papuče, besplatan kozmetički pribor i sušilo za kosu.

Vlastita kupaonica opremljena je kadom i bideom.

Baščaršija i Latinska ćuprija udaljene su 4 km od hotela BOB. Najbliža zračna luka je Međunarodna zračna luka Sarajevo, koja se nalazi na 6,6 km od objekta.

Parovima se posebno svidjela ova lokacija, odnosno hotel.

Pino Nature hotel je Pino wellness centar, rijetki dragulj Sarajeva, predstavlja kompletnu njegu i relaksaciju. 

Iskustvo kombinovano prirodnim elementima kao što su čista planinska voda i planinsko bilje zajedno sa tradicijom luksuzne evropske spa kulture daju jedinstven doživljaj.

U  restoranu “Prvi Šumar“ birajte između tradicionalnih specijaliteta i internacionalne kuhinje ili prepustite se iznanađenju inovativnih i kreativnih jela kuhara. U hotelu su moderno opremljene sobe.

Pročitajte još zanimljivih članaka:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima