Goethe-institut Sarajevo

Sve informacije o Goethe-institut Sarajevo na jednom mjestu

Goethe-Institut u Sarajevu je kulturna institucija Savezne Republike Njemačke koja promiče međunarodnu kulturnu suradnju i nudi informacije o kulturi, obrazovanju i drugim aspektima života u Njemačkoj.

Dio je globalne mreže Goethe-Instituta koji djeluju širom svijeta s ciljem promoviranja njemačkog jezika, poticanja međunarodne kulturne razmjene i prezentiranja slike suvremenog Njemačka.

Goethe-Institut je u novembru 2000. godine otvorio svoj osnivački ured u Sarajevu. 2004. uselio se u svoju prvu zgradu na adresi Bentbaša 1a, gdje je, pored kancelarija, imao medijski i informativni centar, konferencijsku salu i multifunkcionalnu salu za manifestacije.

U međuvremenu Goethe-Institut u Sarajevu ponovo se preselio i nalazi se na adresi Džidžikovac 5. Centar za kurseve se i dalje nalazi u ulici Maršala Tita 28.

U novim prostorijama – u ulici Džidžikovac 5, možete pronaći raznoliku ponudu od kulturnih dešavanja, kurseva jezika, ispita njemačkog kao stranog jezika do usavršavanja za nastavnike njemačkog jezika.

Nova biblioteka sa tematskim knjigama, kao i knjigama koje pružaju sliku današnje Njemačke, te online biblioteka, također su dostupni svima koji su zainteresirani za njemačku kulturu.

Djelovanje Goethe-Instituta u Sarajevu

Nastava njemačkog jezika

Goethe-Institut Sarajevo nudi kurseve njemačkog jezika za različite uzraste i nivoe znanja. Ovi kursevi mogu uključivati standardne kurseve, intenzivne kurseve, specijalizirane kurseve (npr. za poslovni njemački), te kurseve pripreme za certifikate.

Kulturni Programi

Institucija organizira razne kulturne događaje kao što su izložbe, koncerti, filmske projekcije, predavanja i radionice, često u suradnji s lokalnim umjetnicima i institucijama.

Informacije o Studiranju u Njemačkoj

Goethe-institut Sarajevo pruža informacije i savjetovanje za studente i stručnjake zainteresirane za obrazovanje ili rad u Njemačkoj.

goethe-institut sarajevo
Goethe-institut Sarajevo

Biblioteka i Resursni Centar

Goethe-institut Sarajevo posjeduje biblioteku koja nudi bogat izbor knjiga, časopisa, filmova, i multimedijalnog materijala u vezi s njemačkim jezikom, kulturom i društvom.

Podrška Nastavi Njemačkog Jezika

Goethe-Institut također podržava nastavnike njemačkog jezika u Bosni i Hercegovini kroz programe obuke, seminare i pružanje nastavnih materijala.

Važnost Goethe-Instituta

Osim što promiče njemački jezik i kulturu, Goethe-Institut igra važnu ulogu u kulturnoj diplomaciji, gradeći mostove između Njemačke i drugih zemalja.

Njihova aktivnost u Sarajevu pomaže u jačanju veza između Njemačke i Bosne i Hercegovine, ne samo na jezičnom i kulturnom nivou, već i u smislu obrazovanja, umjetnosti i društvenih pitanja.

Za specifične informacije, kao što su detalji o kursevima, događajima i programima, preporučuje se posjetiti službenu web stranicu Goethe-Instituta Sarajevo ili kontaktirati institut direktno.

goethe-institut sarajevo
Goethe-institut Sarajevo

Zadaci i ciljevi Goethe-Instituta Sarajevo

Na zvaničnoj web stranici Goethe – Institut kao zadatake i ciljeve navodi sljedeće:

Prisustvo u Bosni i Hercegovini ima za cilj:

  • unapređenje kulturne saradnje sa Njemačkom,
  • jačanje pozicije njemačkog jezika u bosansko-hercegovačkom obrazovnom sistemu,
  • posredovanje informacija o svim naučnim oblastima u Njemačkoj,
  • jačanje građanskih i društvenih struktura,
  • sveobuhvatnu ponudu kurseva i ispita njemačkog jezika kao stranog jezika.

 Partneri instituta su:

  • stručnjaci, nosioci odluka i autoriteti na poljima kulture, obrazovanja i nauke, medija, politike i privrede,
  • nastavnice i nastavnici njemačkog jezika, studenti germanistike i učenici njemačkog jezika kao stranog jezika,
  • javnost zaintersirana za kulturu.

Online ponude kurseva Goethe-Instituta Sarajevo

Goethe-Institut Sarajevo u svojoj ponudi nudi i online kurseve njemačkoj jezika koji su idealna opcija za sve koji nemaju vremena pohađati uživo kurseve a žele naučiti više.

Prvi online kurs je Deutsch für dich. Zapravo ‘Deutsch für dich’ je platforma koja nudi besplatne materijale za samostalno učenje na nivoima od A1 do C1, ali i zajednicu za učenje sa učesnicima i učesnicama iz cijelog svijeta.

Učite pomoću autentičnih audio i video zapisa, tekstova i gramatičkih vježbi.

U svojoj ponudi također postoji i online biblioteka koja vam pomaže da bolje istražite i naučite više o njemačkom jeziku.

Putem besplatne aplikacije ‘Onleihe’ možete sa bilo kojeg mjesta posuditi digitalne medije kao što su elektronske i audio knjige, te elektronske novine i časopise.

Test za određivanje jezičkog nivoa

Ukoliko vam je potrebno zvaničan dokument koji će vam potvrditi nivo poznavanja njemačkog jezika to možete potražiti u Goethe institutu.

Svi ispiti su svjetski priznati i u ponudi imaju zvanične ispite za nivoe A1 – C2.

Takođe, ako ne znate koji kurs njemačkog jezika želite pohađati uz test određivanja jezičkog nivoa saznat ćete koji kurs je najidealniji za vas prema vašem znanju.

Test za određivanje jezičkog nivoa je besplatan, ukoliko ste rezervisali mjesto na nekom od kurseva. Pravo na promjenu kursa imate do kraja druge sedmice kursa. Ako još uvijek niste spremni za rezervaciju mjesta onda po cijeni od 50 KM možete uraditi ovaj test bez uplate kursa.

goethe-institut sarajevo
Goethe-institut Sarajevo

Goethe-Institut u svijetu

Goethe-Institut je međunarodno priznata njemačka kulturna organizacija koja djeluje diljem svijeta, s ciljem promoviranja njemačkog jezika, poticanja međunarodne kulturne razmjene i predstavljanja slike suvremenog Njemačka.

Sa svojim institutima u više od 90 zemalja, Goethe-Institut ima značajnu ulogu u kulturnoj diplomaciji Njemačke.

Glavne aktivnosti Goethe-Instituta uključuju:

Nastava njemačkog jezika – Jedna od glavnih aktivnosti je pružanje kvalitetnih kurseva njemačkog jezika za sve uzraste i različite nivoe znanja.

Kursevi mogu varirati od standardnih jezičnih kurseva do specijaliziranih kurseva usmjerenih na poslovni njemački, pripremu za jezične testove, kao što su TestDaF ili Goethe-Zertifikat, i kurseva za učitelje njemačkog jezika.

Kulturni programi – Goethe-Institut organizira različite kulturne događaje poput izložbi, koncerata, filmskih projekcija, diskusija i konferencija. Cilj ovih događaja je promoviranje razmjene i razumijevanja između Njemačke i drugih zemalja.

Podrška učenju njemačkog jezika i nastavi – Osim direktnog podučavanja, Goethe-Institut pruža i resurse za učenje njemačkog jezika online, kao i podršku školama i učiteljima u inozemstvu kroz obrazovni materijal, obuku i profesionalni razvoj.

Informacijski centri – Pružaju obilje informacija o kulturi, obrazovanju i životu u Njemačkoj, uz pristup knjigama, časopisima, filmovima i digitalnim medijima u njihovim bibliotekama i online platformama.

Suradnja i partnerski projekti – Goethe-Institut surađuje s različitim organizacijama i institucijama na međunarodnoj razini kako bi poticao kulturnu razmjenu i razumijevanje među narodima.

Značaj Goethe-Instituta

Kroz svoje aktivnosti, Goethe-Institut igra ključnu ulogu u međunarodnim odnosima, promovirajući jezik, kulturu i vrijednosti Njemačke, te stvarajući platformu za međunarodnu kulturnu i jezičnu razmjenu.

On omogućava ljudima iz različitih dijelova svijeta da steknu bolje razumijevanje Njemačke, njenog jezika, kulture i društva.

Za više informacija o specifičnim programima, kursevima ili događajima, kao i za detalje o institutima u pojedinim zemljama, preporučujem posjet službenoj web stranici Goethe-Instituta ili kontaktiranje najbližeg instituta.

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Broj glasova: 20

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima