Saburina kuća

Saburina kuća izgrađena je oko 1750. godine, a smještena je u Starom Gradu, iznad Kovača.

Nekada je u blizini tekao rukavac rijeke Mošćanice, koja se dalje nizvodno ulijevala u Miljacku.

Ona je bila osnov za urbani razvoj cijelog naselja. Stara sarajevska porodica Sabura, u sokaku koji danas nosi njihovo ime, napravila je primjer raskošne bosanske kuće građene po islamskom konceptu življenja.

Svoje bogatstvo stekli su baveći se kazandžijskim i trgovačkim poslom u Ulici Kazandžiluk. Zbog izražene strpljivosti i okolnosti kroz koje su prolazili, nazvali su ih saburli porodicom odnosno Sabure, po čemu su bili poznati u gradu.

Njihovo porodično groblje se takođe nalazi u neposrednoj blizini Saburine ulice. Saburina kuća se sastoji od više povezanih cjelina podijeljenih na muški i ženski dio. Muški dio se zove selamluk, a ženski haremluk.

Oba djela su imala zasebnu avliju, a u selamluku se još nalazila i štala sa konjima i kočijama.

Početkom 20. stoljeća, ženski dio kuće zajedno sa dvorištem je pretvoren u školu koja danas nosi naziv po ovoj porodici. U dvorištu je bila česma s kamenim koritom, u kuhinji se, takođe, nalazila česma s tri lule.

One su vodu koristile s Gazi Husrev-begovog vodovoda izgrađenog početkom 16. vijeka. Kao i sve druge ovakve kuće, posjedovala je bunar, koji se vremenom izgubio.

saburina kuća
Saburina kuća

Saburina kuća – izgled

Vezu između spratova čini drveno stepenište koje se provlači kroz drvenu verandu ili „kamariju“, što joj u eksterijeru daje poseban arhitektonski izražaj.

Pokrivena je ćeremidom i odlikuju je duge strehe kao obilježje bosanske kuće. Građena je od tesanog i lomljenog kamena u suterenu na koju su naslonjeni zidovi od kombinacije ćerpiča i drveta.

Kuća i dvorišta su bili okruženi debelim zidovima visokim dva metra, kako bi se sačuvala intima ukućana.

Dvorišta su popločane kaldrmom, a iz nje se loza protezala ka otvorenim verandama i njihovim mušepcima.

Minderi i bosanske peći s banjicama daju specifičan izgled enterijeru kuće. Banjice su smještene u okolicama nalik na velike drvene regale, a uz banjice u okolicama su još ormari za garderobu i posteljinu.

Bogato ukrašeni rezbareni drveni elementi i oslikani zidovi daju naročitu raskoš enterijeru kuće, a ističu se drvena šišeta (plafoni).

Ovi elementi se prvobitno nisu bojili, vremenom se to promijenilo, što je narušilo toplinu enterijera koju drvo pruža.

Bijeli zidovi su dominirali u eksterijeru i enterijeru cijelog objekta. Ova kuća Sabura mirazom je došla u posjed porodice Žiga, a danas je u vlasništvu sarajevske Općine Stari Grad.

Saburina kuća je danas važan dio kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine i ima atmosferu kao iz ugodnog vremeplova. Saburina kuća je 2006. godine proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

“Saburina kuća” u Sarajevu predstavlja jedan od najbolje očuvanih primjera stambene arhitekture iz 18. stoljeća, karakteristične za taj period u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu. Ova kuća, koja se nalazi u starom dijelu grada, blizu Baščaršije, odražava bogatu historiju, kulturu i način života osmanskog perioda u Bosni.

saburina kuća
Saburina kuća

Historija i Arhitektura Saburine kuće

Arhitektura kuće tipična je za osmanski period, s elementima koji su uobičajeni za bosansku tradicionalnu gradnju, kao što su čardak (veranda), divanhana (salon), i više odvojenih prostorija koje su služile za svakodnevni život porodice.

Enterijer: Unutrašnjost kuće bogata je ornamentima, ukrašenim drvenim dijelovima, autentičnim namještajem i predmetima iz tog doba, što posjetiteljima pruža realan uvid u način života urbanog stanovništva Sarajeva u 18. stoljeću.

Očuvanje: Kuća je danas pretvorena u muzej koji prikazuje kako je živjela trgovačka porodica u Sarajevu tokom osmanskog perioda.

Kultura i Značaj

Saburina kuća je dio Muzeja Sarajeva, gdje se čuvaju i izlažu predmeti koji svjedoče o bogatoj kulturno-historijskoj baštini grada.

Kuća služi kao važan izvor za edukaciju o lokalnoj historiji, tradiciji, arhitekturi i načinu života.

Još jedna historijski važna kuća koja se nalazi u sklopu Muzeja Sarajevo je Despića kuća, koju također preporučujemo da posjetite.

saburina kuća
Saburina kuća

Posjeta Saburinoj kući

Posjetom Saburinoj kući, posjetitelji mogu doživjeti autentičan ambijent i uvidjeti kako je izgledao život u Sarajevu prije nekoliko stoljeća.

Ova kuća nudi jedinstvenu perspektivu i povezuje sadašnjost s prošlošću, ističući važnost očuvanja historijske baštine.

Saburina kuća je, kao i mnoge druge historijske građevine u Sarajevu, važan dio kulturnog identiteta grada.

Posjet ovom muzeju nudi ne samo uvid u historiju, već i razumijevanje utjecaja koje različite kulture i vremenski periodi imaju na razvoj i oblikovanje urbanog tkiva Sarajeva.

Upoznajte Sarajevo uz ove članke:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Broj glasova: 12

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima