Šeher Čehajina ćuprija

Šeher ćehajina ćuprija, poznata i kao Šeherćehajin most ili jednostavno Šeherćehaja, je jedan od historijskih mostova u Sarajevu. Nalazi se iznad rijeke Miljacke i predstavlja važan dio kulturne i historijske baštine grada.

Šeher Ćehajina ćuprija nalazi se na Miljacki u historijskom središtu Sarajeva, u neposrednoj blizini Vijećnice.

Šeher-Ćehajina ćuprija je danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Prvi most sagrađen u osmanskom razdoblju, vjerovatno je bio izgrađen na mjestu starijeg srednjovjekovnog prijelaza rijeke.

Malo se zna o izgradnji mosta. Prema jednom natpisu u Mostarskom gradskom arhivu, ćuprija je možda bila izgrađena već 1585./1586. godine.

Ćuprija je građena je od kamena, ima pet lukova a danas se vide samo četiri, jer je peti luk zazidan i zasut prilikom regulacije toka Miljacke 1897. godine.

Samo ime mosta navodi na tumačenje da ga je podigao neki šeher-ćehaja Sarajeva. Šeher-ćehaja, za sada nepoznati graditelj mosta, nije nipošto titulom identičan starješinama svih esnafa u gradu.

Bio je to sandžakbegov zamjenik, opunomoćenik (ćehaja) u upravnim i policijskim poslovima u većem mjestu, u ovom slučaju u Sarajevu.

Ukratko, bio je to prefekt grada. U sudskim izvorima 16. stoljeća ta funkcija navodi se češće pod nazivom šeher-vojvoda, a nosilac toga naziva uz ime ima redovnu titulu vojvode ili ćehaje, pa se tako 1557. godine spominje šeher-vojvoda Džafer-ćehaja.

šeher čehajina ćuprija
Šeher Čehajina ćuprija

Priča o Šeher Čehajinoj ćupriji

Postoji i jedan drugi historijski naziv za most, “Mustafa-pašin”, koji se spomenuje u Sarajevskim novinama 1881. godine.

Po jednoj poznatoj priči, osnivač mosta je Hadži Husein Hodžić koji 1610. godine bijaše šeher-ćehaja Sarajeva.

Po toj priči, odlučio je izgraditi most kad mu je jedini sin, Mustafa, otišao u Carigrad i odlučio da se ne vrati.

Hadži Husein je uskoro umro, pa je gradnja obustavljena. No, nakon što je čuo vijesti o smrti njegovog oca, Mustafa se vratio i završio gradnju mosta. Prema priči, taj Mustafa Hodžić bijaše pokopan na Alifakovicu pored svoje žene.

Most je obnovljen nakon katastrofalne poplave koja je zadesila Sarajevo 1619/1620. godine, kada je stradalo šest mostova na Miljacki.

A 1843. godine, rijeka je ponovo nadošla i srušena su dva potporna stupa na Šeher-ćehajinom mostu. Ova kamena ljepotica se spominje i u jednoj usmenoj legendi o braći Morić.

Legenda kaže da su ova braća bili i zulumćari. Govori se kako bi njih dva sjeli na Šeheriju ćupriju, jedan prema drugom i opružili čibuke da se lule dodiruju pa bi sjedili i pušili i niko nije smio preći preko ćuprije.

Pretposljednji popravak mosta izvršen je 1987. godine, kada su obnovljeni nosivi dijelovi mosta, pješačke staze, kolovoz i ograda.

Nakon završetka rata, Šeher-ćehajina ćuprija u Sarajevu je restaurirana, tako da joj je vraćen autentičan izgled i namjena kakvu je prvobitno imala: promet samo za pješake.

Komisija o očuvanju nacionalnih spomenika je 2005. godine proglasila Šeher-ćehajinu ćupriju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

šeher čehajina ćuprija
Šeher Čehajina ćuprija noću

Ime ćuprije

Ime “Šeher-ćehajina” označava titulu osobe koja je bila zadužena za grad (šehir) u osmanskom administrativnom sistemu, odnosno “šehir-ćehaja”.

Arhitektura

  • Stil: Most je primjer osmanske arhitekture, s karakterističnim kamenim lukom. Pretrpio je nekoliko obnova tokom svoje historije, ali je zadržao svoj originalni izgled.
  • Renoviranje: Tijekom vremena, most je oštećen uslijed prirodnih katastrofa i ratova, ali je uvijek obnovljen, posljednji put detaljno tokom i nakon ratova u 1990-ima.
šeher čehajina ćuprija
Šeher Čehajina ćuprija i Vijećnica

Značaj danas

Danas Šeher ćehajina ćuprija nije samo prometna veza, već i popularno mjesto za šetnje i uživanje u pogledu na rijeku Miljacku i okolni pejzaž.

Most je simbolično mjesto koje spaja različite dijelove grada i predstavlja omiljenu lokaciju među lokalnim stanovništvom, kao i među turistima.

S obzirom na svoju blizinu Baščaršiji i drugim znamenitim lokacijama u Sarajevu, most često služi kao polazna točka za istraživanje historije i kulture grada.

Šeher-ćehajina ćuprija je više od infrastrukturnog objekta; ona je dio identiteta Sarajeva, simbol njegove bogate prošlosti i svjedok mnogih historijskih događaja koji su oblikovali grad.

Posjet mostu nudi uvid u osmansku prošlost Sarajeva i priliku za trenutke mira uz ljepote Miljacke.

Upoznajte Sarajevo uz ove članke:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 17

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima