back to top

Vidikovac Sarajevo

Vidikovci u Sarajevu pružaju prelijep pogled i panoramu na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Ako pretražujete najbolji Vidikovac Sarajevo koji ima najljepši pogled na grad onda će vam sigurno izbaciti više prijedloga. U Sarajevu postoji više vidikovaca koji su često posjećeni od turista ali i lokalaca.

Samo za vas kreirali smo listu najljepših vidikovaca u Sarajevu.

Sarajevo, s svojim slikovitim položajem u dolini okruženoj planinama, nudi nekoliko impresivnih vidikovaca s kojih možete uživati u panoramskom pogledu na grad. Evo nekoliko popularnih vidikovaca u Sarajevu:

Žuta Tabija (Žuti bastion)

Ovaj historijski bastion dio je srednjovjekovnih gradskih zidina i smješten je iznad starog dijela grada.

S ovog vidikovca možete uživati u predivnom pogledu na Baščaršiju i ostale dijelove Sarajeva.

Poznata je po tome što se za vrijeme ramazana kraj posta svaku noć obilježava uz pucanje iz topa, pa je tako kod naroda dobila nadimak top.

vidikovac sarajevo
Vidikovac Sarajevo

Avaz Twist Tower

Jedna od najviših zgrada na Balkanu, s restoranom i kafićem na vrhu, nudi panoramski pogled na cijeli grad. Dizalo vodi do vidikovca, a ulaz se naplaćuje.

Sa svojih 176 metara (uključujući antenu), Avaz Twist Tower je najviša zgrada na Balkanu. Sam toranj ima visinu od 142 metra.

Zgrada je poznata po svom jedinstvenom “uvijenom” dizajnu, što je rijetkost među neboderima. Ovaj dizajn daje tornju njegov prepoznatljiv izgled.

Izgradnja tornja započela je 2006. godine, a dovršena je 2008. godine.

Toranj služi kao sjedište “Dnevnog avaza”, najvećeg dnevnog lista u Bosni i Hercegovini. Uz to, u tornju se nalaze uredski prostori, luksuzni apartmani, restoran, kafić i vidikovac.

Na 35. katu tornja nalazi se vidikovac s kojeg se pruža panoramski pogled na cijelo Sarajevo i okolicu. To je omiljeno mjesto za turiste i lokalno stanovništvo kako bi uživali u pogledu na grad.

Avaz Twist Tower nalazi se u blizini centra Sarajeva, u Marijin dvoru, što ga čini lako dostupnim iz različitih dijelova grada.

Ako posjetite Sarajevo, preporučuje se odlazak na vidikovac Avaz Twist Towera kako biste iskusili jedinstveni pogled na grad i osjetili puls Sarajeva iz ptičije perspektive.

Uz to, restorani i kafići u tornju pružaju priliku za opuštanje i uživanje u gastronomskim delicijama dok uživate u pogledu.

vidikovac sarajevo
Vidikovac Sarajevo – Avaz Twist Tower

Vidikovac na Trebeviću

Planina Trebević dominira jugoistočnim dijelom Sarajeva. Ovdje možete uživati u pogledu na grad s visine. Dostupno je putem automobila, bicikla ili popularne Trebevićke žičare koja je nedavno obnovljena.

Trebevićka Žičara

Ova žičara, koja je nekada bila simbol Sarajeva prije rata, obnovljena je i sada opet prevozi posjetitelje s centra grada do planine Trebević. Vožnja nudi nevjerojatne poglede na grad.

Trebevićka žičara, ili kako su je starije Sarajlije zvale – uspinjača, sa radom je počela 3. maja 1959, postavši jednim od prepoznatljivih simbola glavnog grada BiH.

Trasa žičare, koja je povezivala naselje Bistrik na lijevoj obali Miljacke sa planinom, omiljenim gradskim izletištem, „plućima Sarajeva“, bila je dugačka 2.100 metara.

Na stanicama su se nalazili i mali bifei, a na Vidikovcu je kasnije sagrađen istoimeni restoran, sa predivnom baštom i očaravajućim panoramskim pogledom na grad.

Već sa prvim danima rata 1992. godine žičara je uništena, a Trebević je postao prvom linijom fronte.

Obnovljena trebevička žičara ponovo je puštena u promet u aprilu 2018. godine.

Žičara ima 33 gondole, u gondolu staje 10 osoba, a vožnja do Trebevića traje oko osam minuta.

Cijena jednosmjerne vožnje žičarom za građane BiH je 4 KM, dok povratna karta košta 6 KM, dok jednosmjerna karta za turiste košta 15 KM, a povratna 20 KM.

gdje za vikend sa djecom u sarajevo
Sarajevska žičara

Bijela Tabija (Bijeli bastion)

Još jedan historijski bastion s pogledom na grad. Smješten je iznad Žute Tabije i pruža širi pogled na Sarajevo.

Vratnik i ulica Mejdan korijenje svog postojanja vuče još iz srednjeg vijeka, u predajama stoji da su u dolini Miljacke razvio kasnosrednjovjekovni grad koji se nalazi na mjestu današnje Bijele Tabije.

Vidikovac Sarajevo Park Prinčeva

Park Prinčeva, često poznat kao “Vidikovac” među lokalnim stanovništvom, popularno je mjesto u Sarajevu koje nudi spektakularan pogled na cijeli grad. Nalazi se na brdu iznad Baščaršije, starog dijela Sarajeva.

S ovog vidikovca možete uživati u panoramskom pogledu na Sarajevo, posebno na staru jezgru grada, Baščaršiju. Pogled se proteže sve do modernijih dijelova grada, olimpijskih planina u pozadini i okolnih brda.

Mjesto je dobilo ime po Ferdinandu od Austrije i njegovoj supruzi Sofiji, koji su ubijeni 1914. godine u atentatu u Sarajevu, događaju koji je bio povod za Prvi svjetski rat.

U blizini vidikovca postoji nekoliko kafića i restorana gdje posjetitelji mogu sjesti, opustiti se i uživati u pogledu uz piće ili obrok.

Park Prinčeva može se doći pješice, autom ili taksijem. Ako se odlučite ići pješice, put može biti strm, ali šetnja kroz staru jezgru Sarajeva sve do vidikovca pruža uvid u historiju i kulturu grada.

Mjesto je popularno među turistima, ali i lokalnim stanovništvom, posebno u večernjim satima kada se može uživati u zalasku sunca nad gradom.

Posjeta Parku Prinčeva pruža priliku da doživite jedan od najljepših pogleda na Sarajevo i uživate u miru i tišini dok promatrate grad ispod sebe. Ako posjećujete Sarajevo, svakako se preporučuje Park Prinčeva Vidikovac Sarajevo.

vidikovac sarajevo
Vidikovac Sarajevo

Dariva

Ova staza uz rijeku Miljacku vodi do izvora Bosne. Pored šetnje uz rijeku, možete uživati u prekrasnim pogledima na grad i okolne brda.

Šetalište Dariva nalazi se na prostoru između Bentbaše i Kozije ćuprije, na istočnom ulazu u Sarajevo, nalazi se prostor koji se naziva Dariva.

Pored ovog šetališta  se nalazi  stijena za penjanje – Dariva, koja je omiljeno penjalište brojnih alpinista, bilo sa užadima ili bez njih, sa već označenim pravcima penjanja.

Nalazi se nedaleko od stijene Babin zub, gdje je i započela historija alpinizma u Sarajevu.

Na ovom šetalištu možete vidjeti stabla lipe I razna druga drveća, klupe, stijene, a na kraju šetališta Koziju Ćupriju.

Koševo

Ovaj dio grada, koji se nalazi na povišenom položaju, pruža izvrsne poglede na središnji dio Sarajeva, posebno u zimskim mjesecima kada je grad prekriven snijegom.

Olimpijski kompleks na Bjelašnici i Igmanu

Iako su nešto udaljeniji od samog grada, ovi olimpijski kompleksi nude impresivne poglede na Sarajevo i okolicu, posebno tijekom zimskih mjeseci.

Sarajevski Tunel

Iako primarno nije vidikovac, ovaj muzejski prostor pruža duboki uvid u opsadu Sarajeva tijekom 1990-ih.

Dok je to mjesto više edukativnog karaktera, pruža i jedinstvenu perspektivu grada i njegove povijesti.

Sarajevski Tunel Spasa, često jednostavno nazivan Sarajevski tunel, bio je tajni tunel izgrađen ispod pisti Aerodroma Sarajevo tijekom opsade Sarajeva u Bosanskom ratu između 1992. i 1995. godine.

Opsada Sarajeva bila je najduža opsada nekog glavnog grada u modernoj povijesti, a tunel je izgrađen kako bi omogućio pristup gradu, koji je bio potpuno okružen snagama Vojske Republike Srpske.

Kada posjećujete vidikovce ili mjesta s pogledom u Sarajevu, uvijek je dobro biti svjestan vremenskih uvjeta, nositi udobnu odjeću i obuću te se pripremiti za promjenjive uvjete, pogotovo ako planirate posjetiti planinske lokacije poput Trebevića ili Bjelašnice.

Ako ste ljubitelj fotografije, svakako ponesite svoj fotoaparat ili pametni telefon kako biste zabilježili spektakularne poglede na ovaj prekrasan grad.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima