Etno selo Raj u raju

Odličan porodični vikend odmor u Etno selo Raj u raju

Zelite iskusiti pravi raj na zemlji? Onda nastavite čitati jer u nastavku otkrivamo sve o dragulju smještenom na putu od Sarajeva do Mostara – Etno selo Raj u raju.

Etno selo Raj u raju je idealno mjesto za porodični vikend ili za odmor ako putujete prema Hercegovini iz pravca Sarajeva ili idete prema Sarajevu.

Nalazi se u Ćelebićima na skretanju prema selu Idbar i nakon skretanja vozite se još oko 5 kilometara.

Od Sarajeva je udaljeno oko 60 kilometara, tako da ako boravite u Sarajevu preporučujemo da jedan dan izdvojite istražujete okolici Sarajeva kao što je Vrelo Bosne ili sunčanu Hercegovinu gdje se nalazi Raj u raju.

etno selo raj u raju
Zašto posjetiti Etno selo Raj u raju?

Aktivnosti koje nudi Etno selo Raj u raju

Ovo etno selo je poznato po očuvanju tradicionalnih običaja i zanata.

Ako posjećujete etno selo onda imate priliku upoznati se s različitim zanatima kao što su tkanje, izrada tradicionalne keramike, izrada drvenih suvenira, i drugih vještina koje su se prenosile s generacije na generaciju.

Ono što posebno izdvaja ovo etno selo od drugih je što u svojoj ponudi ima restoransku ponudu ispunjenu domaćim jelima koja su pripremljena prema starim autohtonim receptima kao što je domaći hljeb ispod peke, razni mesni specijaliteti kao i deserti poput baklave,hurmašice i smokvare.

Smještaj koji nudi Etno selo Raj u raju je 17 bungalova sa tradicionalnim enterijerom i idealnim pogledom na rijeku Idbar koja prolazi kroz ovo selo.

Gostima su na raspolaganju vanjski bazen, teniski teren, fitness centar, igraonica, dječji klub, besplatan parking i WiFi, a mogu se iznajmiti i bicikla.

Zanimljiv izgled Etno sela Raj u raju

Osim interesantnog naziva etno selo Raj u raju izdvaja se i po karakterističnim izgledom bungalova i uređenju koji plijeni pažnju svim posjetiteljima, posebno najmlađim.

Također postoje i zanimljivi nazivi kućica kao što je Fatina i Mujina magaza.

Etno selo Raj u raju radno vrijeme

Etno selo Raj u raju možete posjetiti u periodu od 1. aprila do 1. novembra. Što ga čini idealnim za posjetu tokom ljetnih mjeseci naročito ako idete prema moru.

etno selo raj u raju
Etno selo Raj u raju

Upoznajte bolje okolinu Etno sela Raj u raju

Ako boravite više dana u okolini ili u samom etno selu Raj u raju onda je neophodno da bolje upoznate ovaj dio Bosne i Hercegovine jer krije mnogo prirodnih dragulja za koje samo lokalci znaju.

Ako ste u obilasku ovog dijela Bosne i Hercegovine onda morate posjetiti grad Konjic. U Konjicu postoje značajne znamenitosti od kojih se izdvaja Stara ćuprija.

Možemo reći da je Stara ćuprija simbol i srce Konjica.

Stara kamena ćuprija, simbol Konjica, jedan je od najljepših spomenika osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini, izgrađena je hidžretske 1093. godine, odnosno 1682. godine po gregorijanskom kalendaru.

etno selo raj u raju
Etno selo Raj u raju

Gradnja ove ćuprije jedan je od rijetkih pozitivnih događaja u Bosanskom ejaletu u drugoj polovini XVII stoljeća, odnosno u periodu opće poljuljanosti osmanskog državnog poretka obilježenog dugotrajnim i teškim ratovima.

Danas ovaj most, sa šest lukova razlčitih dimenzija, spaja staru jezgru Konjica sa novim dijelom grada na desnoj obali i zaštitni je znak ovog grada na Neretvi.

Izgrađena je u karaterističnom osmanskom stilu istom kao što je Stari most u Mostaru.

Titov bunker

Ovo je kako mnogi kažu najstrože čuvana tajna, toliko dobro osmišljena, da su radnici dolazili do ovog mjesta sa povezom na očima, a nakon 3 mjeseca su mijenjani radnici.

Bunker je služio da se skloni Tito sa  350 osoba u slučaju nuklearnog napada.

Titov Bunker u Konjicu se  inače sastoji od 3 dijela  gdje  prvi Maskirni dio  se sastoji od tri objekta – nadzorne rezidencije, objekta za uže osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i objekta u kojem je trebalo biti smješteno osoblje za tehničku podršku.

Boračko jezero

Boračko jezero udaljeno je 20 km od Konjica, te se nalazi na  420 m nadmorske visine, koje svojom dužinom od 720 metara i širinom od 402 metra, predstavlja ne samo najljepše, nego i najveće planinsko jezero Bosne i Hercegovine.

Okruženo zelenom crnogoričnom i bjelogoričnom šumom, i sa karakterističnom planinskom klimom i savršeno čistom vodom (u kojoj žive posebno ukusne pastrmke i rakovi), jezero privlači veliki broj turista, sportista, ribolovaca i izletnika opijenih ljepotama ovog mjesta.

Jablaničko jezero

Jablaničko jezero umjetno je akumulacijsko jezero na Neretvi, u Bosni i Hercegovini. Smješteno je na sjeveru Hercegovine.

Prostire se od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17, a površina jezera iznosi 13 km2.

Jablaničko jezero nastalo je 1953. godine izgradnjom lučne brane na Neretvi, 5 km uzvodno od Jablanice. Visina brane je 80 metara i jezero se proteže uzvodno do Konjica.

Zašto posjetiti Etno selo Raj u raju?

Konjic je poznat po svom prelijepom prirodnom okruženju, uključujući rijeke, planine, i jezera, što ga čini idealnim mjestom za etno sela koja promoviraju tradicionalni način života i kulturu regije.

Etno sela su često koncipirana tako da posjetiteljima pruže autentično iskustvo života u tradicionalnom ruralnom okruženju. Takva mjesta obično uključuju:

1. Tradicionalnu arhitekturu:Kuće i objekti građeni su po uzoru na tradicionalne stilove, često koristeći materijale poput drveta i kamena.

2. Gastronomiju: Posjetitelji mogu uživati u lokalnim specijalitetima i domaćoj hrani, često pripremanoj na tradicionalne načine.

3. Kulturu i običaje: Etno sela često nude demonstracije tradicionalnih zanata, glazbe, plesova i drugih kulturnih praksi.

4. Prirodne ljepote i aktivnosti: Pješačenje, jahanje, ribolov, i druge aktivnosti na otvorenom su česti dijelovi iskustva.

5. Edukaciju i radionice: Posjetitelji mogu naučiti o lokalnoj historiji, kulturi, i zanatima kroz razne edukativne radionice.

Najbolja etno sela u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina nudi mnogo etno sela koji su idealni za porodični odmor. Jedan od njih je svakako Etno selo Raj u raju o kojem smo više pričali u ovom tekstu.

Ukoliko želite istražiti više etno turizam u nastavku pogledajte listu najboljih etno sela koja se nalaze diljem Bosne i Hercegovine.

Etno selo Stanišići

Lokacija: blizu Bijeljine, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Karakteristike: Ovo etno selo je rekreacija tradicionalnog načina života u ruralnoj Bosni. Sastoji se od dvije cjeline, jedna koja oponaša tradicionalni duh srpskih sela, a druga koja predstavlja urbani stil života iz vremena osmanske vladavine u Bosni.

Etno selo Čardaci

Lokacija: blizu grada Viteza, u centralnoj Bosni.

Karakteristike: Poznato po svojoj arhitekturi, restoranima i smještajnim kapacitetima, Čardaci nude kombinaciju modernog i tradicionalnog, sa prekrasnim pogledom na okolne planine i rijeku Lašvu.

Etno Avlija Mačkovac

Lokacija: u blizini Banja Luke.

Karakteristike: Nudi posjetiteljima uvid u ruralni život Bosne, s tradicionalnim kućama i objektima, te priliku za uživanje u domaćoj kuhinji i prirodi.

Etno Selo Herceg

Lokacija: u Međugorju.

Karakteristike: Ovo etno selo nudi spoj tradicije i modernosti, idealno za turiste koji dolaze u Međugorje. Nudi tradicionalni smještaj, restoran, te je popularno mjesto za organizaciju raznih događaja.

Svako od ovih etno sela ima svoj jedinstveni šarm i nudi različite aktivnosti, od kulturnih i edukativnih programa do opuštanja u prirodi.

Posjet jednom od ovih sela može biti prilika da doživite lokalnu kulturu i tradiciju iz prve ruke.

Preporučujemo da provjerite najnovije informacije i recenzije prije planiranja posjeta, kako biste se osigurali da je iskustvo usklađeno s vašim očekivanjima i interesima.

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 12

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima