Kemal Monteno – biografija čuvenog sarajevskog pjevača

Kemal Monteno (1948–2015) bio je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kantautora s prostora bivše Jugoslavije.

Kemal Monteno je rođen 17. septembra 1948. godine u sarajevskoj bolnici Jezero koja se nalazi iznad stadiona Koševo, na kojem je proveo veći dio svog djetinjstva.

Montenova porodica je bila veoma siromašna pa su stanovali u baraci odmah iznad stadiona. Ispod njih, u podrumu, bila je jedna ciganska familija.

Kemal Monteno ih je obožavao, i stalno se družio s njihovom djecom i češće je spavao kod njih nego u svojoj kuci.

Volio je  njihov način života, veselje koje je uvek bilo prisutno u njihovom domu i pjesme koje su pjevali.

To vrijeme je imalo veliki Kemino nerazumijevanje šta je muzika, pjesma, ali i šta je ljubav.

Kako je Kemin otac znao samo italijanski, dok je odrastao, pjevao mu je njihove pjesme, a majka je pjevala sevdalinke dok je sređivala stan.

Izgleda da se Kemo tada zarazio ovim muzičkim žanrovima jer su mnogi govorili da u Keminim pjesmama ima i italijanske kancone i naših sevdalinki.

Dok je bio u osnovnoj školi, Kemal je s rajom najviše volio da igra fudbal na stadionu, želeći da postane profesionalni fudbaler.

kemal monteno
Kemal Monteno - biografija čuvenog sarajevskog pjevača

Kemal Monteno i muzičko takmičenje

Ipak, razredni starješina primjetio je u osmom razredu njegov istančan sluh i uputio ga je na muzičko takmičenje.

U žiriju je bio Kornelije Kovač, što je za Kemu bilo čudno što vidi tako mladog kompozitora jer je smatrao da ta profesija podrazumjeva mnogo starije ljude.

Pobjedio je na prvom takmičenju, iako ga tada muzika nije pretjerano zanimala, već je smatrao da je fudbal na prvom mjestu i družio se sa fudbalerima.

Nakon takmičenja Kornelije mu je rekao da je njegov otac direktor muzičkog festivala u Subotici i pitao ga da li bi se takmičio s njegovom pjesmom.

Otišli su zajedno u studio kako bi Kemo pjesmu i nakon toga prijavili su se na festival.

Na istom takmičenju počinjali su i Josipa Lisac, Zlatko Golubović, Seka Kojadinović i mnogi drugi.

Poslije trijumfa počeo je da piše muziku i 1967. godine nastala je Kemina prva pjesma „Lidija“ s kojom se takmičio na sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone.

kemal monteno
Kemal Monteno biografija

Pisao je pjesme za Indekse

Pisao je pjesme i za druge, među kojima su bili i Indeksi a neke od najboljih pjesama stvorio tokom služenja vojnog roka 1969. i 1970. godine.

Kemal Monteno je ponosno zdvajao saradnju sa Zdravkom Čolićem, za kojeg je napisao nekoliko pjesama, a Zdravko je uvijek isticao da je Kemo kao pravog prijatelja i nesebičnog čovjeka.

Svojom ljubavlju iz školskih dana, Brankom, oženio se kada je izašao iz vojske. Kemal je često isticao da mu je za mnoge pjesme inspiracija bila upravo njegova voljena supruga s kojom je živio više od četrdeset godina.

Od samog upoznavanja osvajao ju je muzikom i šansonama koje je pjevao samo za nju dok su još kao tinejdžeri provodili vreme na sarajevskom šetalištu.

Kemo je isticao da nikada nije bio popularan, i da ne zna šta to znači.

Uvijek je mislio da popularnost valjda proizilazi iz minulog rada, pjesama, a sigurno ne zbog njega jer je tvrdio da nije ni lijep a ni mlad.  

Prijateljstvo sa Davorinom Popovićem Pimpekom

Kemal Monteno i Davorin Popović Pimpek bili su veliki prijatelji od mladosti. A i sam Kemo je napisao nekoliko pjesama za Indexe.

Jedna od anegdota kaže da su se nakon Pimpekove sahrane njegovi najbliži prijatelji otišli u jedan restoran. Između ostalog tu je bio i Zdravko Čolić.

Nakon nekog vremena Čola je pita Kemu da li su ga on i Pimpek spominjali tokom rata. Kemo je odgovrio naravno da jesu i da kada nisu imali šta jesti Pimpek bi pita „Gdje je onaj Čola šupak mogao bi poslati kakve hrane.“

Također, jedno od anegdota koja veže Kemu i Pimpeka kaže, jedno poslije nastupa Kemo i Pimpek sjede i piju čekajući trećeg prijatelja koji im je obećao da će dovesti žensko društvu.

Nakon nekog vremena došao je taj prijatelj sa dvije djevojke koje su bile ispod Keminih i Pimpekovih očekivanja.

Kemo prišao prijatelju i na uho ga pitao šta im je to doveo i samo nastavio:“ Nema veze, piti ćemo dok nam se ne svide.“

Kemalo Monteno je umro 21. januara 2015. godine u 67. godini u Zagrebu nedugo poslije transplantacije bubrega.

Iza sebe je ostavio ogroman broj pjesama koje je napisao za druge ali i koje jesam ili u duetima otpjevao. Jedan je najznačajnih muzičkih stvaralaca Bosne i Hercegovine. 

kemal monteno
Kemal Monteno pjesme

Poznate pesme

Nekoliko njegovih pesama postale su evergrini na prostorima bivše Jugoslavije, uključujući:

  • “Nekako s proljeća” (duet sa Arsena Dedićem)
  • “Sarajevo, ljubavi moja”
  • “Pismo prijatelju”
  • “Jedne noći u decembru”
  • “Ljubavna bol”
  • “Daleko”

Upoznajte Sarajevo uz ove članke:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Broj glasova: 20

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima