back to top

Gdje jesti u Sarajevu / Restorani Sarajevo

Lista najboljih lokacija za jesti u Sarajevu

Ukoliko se nalazite u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sigurno će vas zanimati gdje jesti u Sarajevu? Bosna i Hercegovina je poznata po dobroj kuhinji. Spoj orijentalne i srednjoevropske kuhinje stvara jedinstven ukus tradicionalne bosanske kuhinje.

Tradicionalna bosanska kuhinja obiluje ukusima i raznovrsnošću, a njezini korijeni proizlaze iz različitih kultura koje su tijekom stoljeća utjecale na regiju.

Jela su često puna mesa, povrća i začina, a ovdje su neka od najpoznatijih:

1. Ćevapi: Mali roštiljski kobasičasti komadića mesa, obično servirani s lukom i somunom (posebnom vrstom kruha).

2. Pita: Tanko razvučeno tijesto s različitim punjenjima. Kada je punjena sirom, naziva se sirnica, s mesom je burek, s krompirom je krompiruša, s tikvom tikavar, a vsa zeljem zeljanica.

3. Sogan-dolma: Punjene paprike ili tikvice s mesnom i rižinom smjesom, kuhane u umaku od rajčice.

5. Begova čorba: Supa bogata piletinom često začinjena limunom i paprom.

6. Grah: Juha od graha s povrćem i mesom, često servirana s čilijem na vrhu.

7. Pilav: Rižoto s mesom, povrćem i začinima.

8. Sarme: Listovi kiselog kupusa ili vinove loze punjeni mesnom i rižinom smjesom.

10. Rasol: Juha od kiselog kupusa, često s dodatkom mesa.

11. Kajmak: Kremasta mliječna namirnica, slična svježem siru.

12. Ajvar: Umak od pečene paprike i patlidžana, začinjen češnjakom i čilijem.

gdje jesti u sarajevu restorani sarajevo
Gdje jesti u Sarajevu Restorani Sarajevo

Bosanska baklava

Baklava je tradicionalni slatki desert napravljen od slojeva tanko razvučenog tijesta, poznatog jufka tijesto, koje je izmjenično složeno s punjenjem od sitno sjeckanih orašastih plodova (obično oraha, lješnjaka ili badema) začinjenih šećerom ili cimetom.

Nakon pečenja, baklavu se prelije slatkim šećernim sirupom ili medom, koji se upije u tijesto i daje desertu njegovu karakterističnu sočnost.

Baklava je poznata širom Bliskog istoka, Balkana i Kavkaza, a svaka regija ima svoju varijantu ovog deserta, s malim varijacijama u sastojcima i tehnikama pripreme. Primjerice, u nekim verzijama koristi se ružina vodica ili narančina korica za aromatiziranje sirupa, dok se u drugima dodaju začini poput klinčića.

Ostali tradicionalni bosanski deserti

Bosanska kuhinja obiluje različitim desertima koji odražavaju različite kulturne utjecaje koji su oblikovali regiju tijekom stoljeća.

Osim baklave, evo nekoliko drugih tradicionalnih bosanskih deserata koji se često pripremaju u Bosni i Hercegovini:

Tahan halva: Desert od sezama i šećera, često s dodatkom orašastih plodova.

Kadaif: Desert od tijesta, oraha i šećernog sirupa, sličan baklavi ali s drugačijom teksturom tijesta.

Tufahija: Desert od jabuka punjenih orasima, šećerom i cimetom, kuhane u šećernom sirupu.

Rahatlokum(Bosanski lokum): Poznat i kao “turski šećer”, to su mali, želatinozni komadići često aromatizirani ružinom vodicom ili limunom, a ponekad sadrže i orašaste plodove.

Gurabija: To su kolačići u obliku polumjeseca napravljeni od maslaca, brašna i šećera, često posuti šećerom u prahu.

Halva: Gusta slastica napravljena od šećera, vode, brašna (obično od sezama, ali može biti i od drugih sastojaka) i orašastih plodova.

Sutlijaš: Rižino mlijeko ili puding od riže, obično aromatiziran vanilijom ili cimetom.

Pita s jabukama (Jabukovača): Slično kao i druge vrste pite u Bosni, ali punjenje je od kiselih jabuka, šećera i cimeta.

Oblande: Tanki listovi vafla složeni s različitim punjenjima, poput oraha, čokolade ili kokosa.

Makovnjača: Rolada s punjenjem od maka, šećera i orašastih plodova.

Mnogi od ovih deserata imaju korijene ili slične verzije u drugim kuhinjama regije, poput turske, grčke ili srednjoeuropske, ali su prilagođeni i integrirani u bosansku kulturu i tradiciju tijekom stoljeća.

Pića u bosanskoj kuhinji također imaju važnu ulogu.

Kafa (bosanska kahva) tradicionalno se priprema i služi u džezvi, a često se pije uz komadić šećera ili lokum (rahat lokum).

Rakija je popularna domaća rakija, obično napravljena od šljiva ili grožđa.

gdje jesti u sarajevu restorani sarajevo
Tradicionalna bosanska kafa

Gdje jesti u Sarajevu?

Ako se nalazite u Sarajevu i tražite preporuke za jelo, u gradu su mnogi restorani, kafane i ćevabdžinice gdje možete uživati u tradicionalnim bosanskim jelima. Evo nekoliko mjesta koja možete razmotriti:

Ćevabdžinice u Sarajevu

Gdje jesti u Sarajevu? Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, poznato je po svojim ćevapima – malim roštiljskim kobasicama od mljevenog mesa koje se tradicionalno služe s lukom i somunom (posebna vrsta kruha). Ćevabdžinice su specijalizirani restorani koji služe ovu deliciju, a neki od njih postali su prava institucija u Sarajevu.

Evo nekoliko najpoznatijih ćevabdžinica u Sarajevu:

Ćevabdžinica Željo je jedna od najpoznatijih ćevabdžinica u Sarajevu, poznata po svojim tradicionalnim ćevapima.

Osim ćevapa u ponudi se nalaze i druga jela s roštilja poput: pileći fileti, pljeskavica, teleći bubreg, teleća jetra, ramstek, sudžuke itd.

Ćevabdžinica Petica – Ferhatović: Druga vrlo popularna ćevabdžinica, poznata po svojim ukusnim ćevapima i tradicionalnom ambijentu.

Ćevabdžinica Hodžić: Smještena u blizini stare gradske čaršije, ova ćevabdžinica nudi odlične ćevape i druge mesne specijalitete.

Sljedeća popularna opcija za ćevape i druga tradicionalna jela s roštilja je Ćevabdžinica Mrkva.

Ćevabdžinica Kastel: Nalazi se blizu Baščaršije i također nudi ukusne ćevape i druge tradicionalne bosanske specijalitete.

Osim ovih ćevabdžinica, Sarajevo ima mnogo drugih mjesta gdje možete uživati u ovom tradicionalnom jelu.

Ono što je karakteristično za sarajevske ćevape jest da su obično manji i poslužuju se u desetkom u somunu, dok u drugim dijelovima Balkana mogu varirati u veličini i načinu posluživanja.

Neki kažu da su od Sarajevskih ćevapa jedino bolji Travnički ćevapi. Mi ćemo presudu ostaviti na vama zbog toga posjetite oba grada i isprobajte tradicionalne bosanske ćevape.

gdje jesti u sarajevu restorani sarajevo
Bosanski ćevapi

Gdje jesti u Sarajevu? / Restorani Sarajevo

Sarajevo, s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, nudi raznovrsnu gastronomsku scenu koja odražava mješavinu različitih utjecaja koji su oblikovali regiju.

Osim ćevabdžinica, postoji mnoštvo restorana koji služe sve od tradicionalnih specijaliteta do međunarodne kuhinje.

Evo nekoliko istaknutih restorana u Sarajevu:

1.Inat Kuća: Tradicionalni bosanski restoran smješten u historijskoj istoimenoj zgradi s predivnim pogledom na Sarajevsku vijećnicu. Nudi autentična bosanska jela u jedinstvenom ambijentu.

2.Dveri: Mjesto koje kombinira autentični bosanski ambijent s ukusnim tradicionalnim jelima. Terasa ovog restorana pruža poseban doživljaj.

3. 4 Sobe Gospođe Safije: Restoran koji nudi kombinaciju bosanske i međunarodne kuhinje u elegantnom ambijentu. Savršeno mjesto za posebne prigode.

4. Karuzo: Ako ste u potrazi za morskom hranom, Karuzo je jedan od najboljih restorana u Sarajevu za tu svrhu.

5. Mala Kuhinja: Restoran koji nudi ukusne specijalitete iz mnogih svjetskih kuhinja.

6. To Be or Not To Be: Ovaj restoran se ističe svojom modernom kuhinjom i kreativnom prezentacijom jela, nudeći spoj tradicionalnih i novih okusa.

7. Barhana: U srcu Baščaršije, Barhana nudi širok izbor tradicionalnih bosanskih jela u ugodnom ambijentu.

8. Tavola: Mediteranska kuhinja s elementima bosanske kuhinje, smještena u srcu Baščaršije.

Sarajevo ima bogatu kulturu kafanskih i čajdžiničkih druženja. Posjetite Čajdžinicu Džirlo za autentični osjećaj i okuse raznih čajeva.

Ovo su samo neki od mnogih izvanrednih restorana u Sarajevu. Grad nudi nešto za svakog gurmana, bilo da tražite tradicionalnu kuhinju, međunarodne delicije ili moderne gastronomske doživljaje.

Slastičarnice u Sarajevu

Gdje jesti u Sarajevu tradicionalne bosanske slastice?

Sarajevo je poznato po svojim slastičarnicama koje nude različite desertne delicije, od tradicionalnih bosanskih do međunarodnih slastica.

Pogledajte listu slastičarnica u Sarajevu koje morate posjetiti!

1. Slastičarnica Egipat: Jedna od najstarijih i najpoznatijih slastičarnica u Sarajevu, poznata po širokom asortimanu kolača, torti i sladoleda.

2. Vatra: Moderna slastičarnica koja kombinira tradicionalne recepte s suvremenim tehnikama, nudeći širok izbor kolača, torti i drugih desertnih delicija.

3. Slastičarna Ramis: Ako tražite nešto tradicionalno, ova slastičarnica nudi razne domaće kolače poput tufahija, baklave i kadaifa.

4. Slastičarna Gala: Slastičarnica koja se fokusira na fine deserte i torte, kombinirajući lokalne i međunarodne okuse.

5. Caffe Slasticarnica Palma: Smještena u centru grada, ova slastičarnica nudi različite kolače, torte i sladoled, kao i širok izbor kava i pića.

6. Caffe slastičarna Badem: Počastite se raznim desertima, kolačima i tortama, sve slastice su  pripremljene s pažnjom i ljubavlju.

8. Metropolis: Osim što nudi ukusne kolače i torte, ova slastičarnica također ima odličan izbor sladoleda različitih okusa.

9.La Delicia Sarajevo: Ako ste ljubitelj čokolade, ovo je mjesto za vas. Specijalizirani su za čokoladne kolače i torte.

Ovo su samo neke od mnogih slastičarnica koje možete pronaći u Sarajevu. Bez obzira na to tražite li tradicionalne bosanske kolače, fine torte ili samo kuglu sladoleda, Sarajevo ima mnogo toga za ponuditi ljubiteljima slatkih zalogaja.

Preporučujemo da pročitate i ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima