Sarajevo Big Band

Šta je Sarajevo Big Band?

Sarajevo Big Band je jedini plesni orkestar u Bosni i Hercegovini, koji baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH i nasljednik je istog.

U okviru prezentiranog programa za 2019. godinu održat će Koncert Sarajevo Big Band i prijatelji 2, a planirana je i produkcija istoimenog studijskog albuma.

Obzirom da je Sarajevo Big Band jedini orkestar tog tipa u Bosni i Hercegovini, planirano je dalje okupljanje kvalitetnih muzičara iz cijele zemlje i regiona.

Programom je planirana redovna koncertna djelatnost u Sarajevu i drugim gradovima BiH, te inostranstvu.

Sarajevo Big Band je osnovan 2000-te god. kada je okupio muzičare Plesnog orkestra RTV BiH koji su u to vrijeme živjeli i radili u gradu.

Zajedno sa nekoliko studenata Muzičke akademije u Sarajevu, koji su popunili duvačke linije, stvorili smo mjesto okupljanja jazz muzičara našeg grada i pokrenuli koncertnu praksu.

Tokom naredne tri godine izveli smo više televizijskih nastupa i zapaženih koncerata, od kojih izdvajamo koncert u okviru festivala Sarajevska zima, na kojem smo pratili trubača Duška Gojkovića.

Uz domaće muzičare nastupili su i muzičari iz Beogradskog i Zagrebačkog Big Band-a, što je u to rovito postratno vrijeme predstavljalo svojevrstan kuriozitet, ali i potvrdu našeg čvrstog stava da Big Band muzika povezuje ljude; prostorne, vremenske, jezične i kulturološke distance svodi na nultu frazeološku preciznost zajedničkog muziciranja, a publici rijedak muzički ugođaj.

”Najveći koncert u gradu” izveden je u prepunoj sportskoj dvorani Zetra i rezultirao je istoimenim duplim live CD-om.

U formi revijskog orkestra pratili smo Olivera Dragojevića, Kemala Montena, Indexe, Duška Gojkovića i Vladu Kreslina, ponovno ojačani sa gostujućim muzičarima iz Hrvatske.

Izostanak finansijske podrške kulturnih institucija tog vremena izazvao je dekrešendo i desetogodišnji tacetBig Band zvuka u Sarajevu.

Sarajevo Big Band oživljava 2013-te god. prekidajući tišinu, u podmlađenom sastavu.

sarajevo big band
Sarajevo Big Band

Osnivanjem Udruženja muzičara “Saraj pro – brass” 2014-te god. gradimo našu formalno pravnu kuću i vraćamo Big Band zvuk u koncertne i klupske prostore Sarajeva.

Iste godine dobijamo suglasnost grada Sarajeva da možemo nositi njegovo ime u svom nazivu te time i zvanično postajemo – Sarajevo Big Band.

Odlukom o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za grad Sarajevo, Sarajevo Big Band je dobio pokrovitelja za programe i projekte koje ovaj okrestar priprema i realizuje tokom svake sezone.

Godine 2018-te objavljujemo dupli studijski vokalno – instrumentalni album pod nazivom “Sarajevo Big Band i prijatelji” tematski posvećen Sarajevskim pop – rock grupama iz `80-ih.

Na snimanju albuma učestvovalo je preko 50 izvođača iz više zemalja okruženja i Evrope, u autorskim aranžmanima.

Naš primarni cilj jeste poticanje i promocija domaćeg autorskog stvaralaštva; u organizacionom smislu stvaranje ambijenta; kreativni rad i napredak mladih BiH instrumentalista rame uz rame sa vrhunskim gostujućim solistima.

Saradnja sa orkestrima i organizacijama zemalja okruženja i Evrope neizostavan je segment širenja mreže prijateljstva u zajedničkoj misiji bogaćenja kulturne ponude u našim sredinama.

Sarajevo Big Band i prijatelji

Prvi studijski album, u novom sastavu Sarajevo Big Banda donosi dva CD-a sa po deset hitova sarajevske pop-rock škole u instrumentalnim i instrumentalno-vokalnim izvedbama.

Na albumu se nalazi 20 vokalno-instrumentalnih numera muzike nekih od najpopularnijih BiH grupa;Plavi orkestar, Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Elvis J Kurtović, Letu štuke.

Kao vokalni solisti pojavljuju se Saša Lošić,Tayfun Kesgin, Sejo Sexon, Dražen Žerić, i Dino Šaran.

Na albumu gostuju Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva i niz instrumentalnih solista koji svojim izvedbama daju potpuno novi i specifičan pečat omiljenim i dobro poznatim melodijama.

Instrumentalne aranžmane potpisuju Nenad Tešić i Bojan Anđić.

Promotivni koncert Sarajevo Big Banda održan je u sarajevskom Domu mladih.

Predvođeni dirigentskom palicom Ranka Rihtmana, poznatog bh. kompozitora, aranžera i dirigenta, muzičari ovoga orkestra evocirali su uspomene na zlatna vremena Plesnog orkestra RTV Sarajevo.

sarajevo big band
Sarajevo Big Band

Uz pratnju ovoga orkestra nekada su snimali svi najpoznatiji pjevači i pjevačice sarajevske pop škole.

Sarajevo Big Bandom, na koncertnom nastupu, dirigovao je doajena velikoorkestarskog bh. zvuka Ranko Rihtman.

Dvostruki CD donosi i dvostruko zadovoljstvo. Istih, 10 pjesama, izvedeno je vokalno-instrumentalno i (samo) instrumentalno.

Svaka od izvedbi ima svoje puno opravdanje. Prvo – to je vrijedan dokumenat jednog vremena, a nadalje, instrumentalne izvedbe velikih hitova i nisu tako česte na muzičkom tržištu Bosne i Hercegovine.

Uz sva priznanja, koja sa umjetničke strane donose svi akteri ovog vrijednog projekta, neizostavan je momenat i neizbježna nostalgija koju pomnim izborom donose ovdje predstavljene pjesme.

sarajevo big band
Sarajevo Big Band

CD 1 (vokalno-instrumentalni), manje više je u okvirima očekivanog. CD 2 (instrumentalni), ostavio je na mene posebno pozitivan utisak.

Odlični aranžmani, odlične instrumentalne interpretacije… dale su posebnu svježinu i kvalitet predstavljenim pjesmama.

Lijepo je saznanje da u BiH ponovo djeluje jedna ozbiljna kulturno-umjetnička muzička institucija, kakav je Sarajevo Big Band.

Treba ga podržati u svakom pogledu. Njegovo postojanje je i naša “lična karta” kojom se svijetla obraza možemo deklarirati i van granica naše države Sarajevo Big Band najavio je i neke nove projekte.

Preporučujemo da pročitate:

Objavi oglas za posao
TNT RADIO

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima