Bentbaša

Bentbaša je jedan od poznatih sarajevskih kvartova, smješten uz samu obalu rijeke Miljacke, nedaleko od Baščaršije, historijskog i kulturnog srca grada Sarajeva.

Ovaj kvart je značajan ne samo zbog svoje prirodne ljepote i blizine centru grada, već i zbog svoje kulturno-historijske važnosti.

Ime “Bentbaša” dolazi od turske riječi “bent” (brana) i “baša” (glava), što se može interpretirati kao “glava brane”.

Područje je dobilo ime po branama koje su nekada bile postavljene na rijeci Miljacki radi regulisanja vodostaja.

U osmanskom periodu, Bentbaša je bila popularno izletište sarajevskih građana, poznato po svojim zelenim površinama, svježem zraku, i čistoj vodi.

Bentbaša Danas

Danas, Bentbaša i dalje služi kao popularno rekreacijsko i izletničko mjesto za stanovnike Sarajeva, kao i za turiste. Ovo područje je poznato po lijepim šetalištima uz rijeku, brojnim kafićima, restoranima i, naravno, prelijepom prirodnim ambijentom.

Još jedno popularno izletište je šetalište Dariva.

bentbaša sarajevo
Bentbaša Sarajevo

Bentbaša Sarajevo – Atrakcije

Bentbaša Sarajevo Park: Prirodni park Bentbaša pruža mirnu oazu nedaleko od užurbanosti grada. Park je omiljeno mjesto za šetnje, odmor i uživanje u prirodi.

Staro Sarajevo: Bentbaša se nalazi u neposrednoj blizini stare jezgre Sarajeva, što posjetiteljima omogućava lako istraživanje historijskih znamenitosti kao što su Baščaršija, Gazi Husrev-begova džamija, i druge važne kulturno-historijske lokacije.

Područje oko Bentbaše popularno je za razne aktivnosti poput biciklizma, pješačenja, a u zimskim mjesecima i za zimske sportove.

Kako Doći do Bentbaše

Bentbaša je lako dostupna pješice iz centra grada, što posjetiteljima omogućava da kombinuju šetnju kroz historijske dijelove grada sa opuštanjem u prirodi.

Posjet Bentbaši nudi jedinstven spoj prirodnih ljepota, historije, i kulture, čineći ga jednim od dragulja Sarajeva koji svojom autentičnošću oduševljava posjetitelje.

Bentbaša, posebna, prepjevana, mlađim generacijama iz naselja koja je okružuju poznata kao mjesto gdje se provodio svaki dan ljeta uz kupanje na bazenu, bolna i crvena rame od sunca, s jednom markicom u đepu za sladoleda.

A kada bih šetala sa ocem kao mala svaki put bih zastala i zadivljeno gledala u babin zub. Uvijek sam se pitala čija je to baba kad joj je ovoliki zub i kako je tu dospio.

Tu sam prvi put isprobala svog zelenog ponija i naučila ga voziti. Na Bentbaši sam sa 17 godina imala i prvi poljubac.

bentbaša sarajevo
Bentbaša Sarajevo

Posebna li je i zauvijek nostalgična, za bezbrižnim djetinjstvom, bez ijedne brige na umu kada je jedino bilo bitno družiti se sa svojim mahalcima. Bentbaša je ustvari dobila naziv po brani ili bentu.

U vrijeme kad se Sarajevo tek osnivalo tu su se nalazili Isa – begovi mlinovi i gostionice. Drveni most je sagrađen kako bi se dizali balvani koji su se rijekom prenosili Paljanskom Miljackom, a spaja bentbašu s Babinom – baštom starom bosanskom kafanom na brežuljku.

Kada su Austro-ugari došli 1884. godine su sagradili kupalište, pod imenom Da Rive, koje su Sarajke iz obližnjih mahala koristile za pranje veša.

S desne strane se nalazi naselje Toplik, a sa lijeve Brodac. Posljednjih godina postala je tradicija organizovanje skokova s brane na Bentbaši.

Sama Aleja ambasadora idalje je prvi izbor ljubitelja prirode koja se nalazi 5 minuta od glavnog grada, a rekreativni i profesionalni sportisti ćesto trčanje na traci zamjene onim na Bentbaši.

Jedan od onih s kim dijelim osjećanja je i Zdravko Čolić, koji je u pjesmi jednom rekao: ”I sve bih trampio za onaj čar Bembaše”.

bentbaša sarajevo
Bentbaša Sarajevo danas

Zaštićeni pejzaž ”Bentbaša”

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt Zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža ”Bentbaša”. Kako se radi o kompleksu pete kategorije, konačnu odluku o njegovoj zaštiti donosi Skupština Kantona Sarajevo.

U stručnom elaboratu utvrđeno je, da se područje Bentbaše odlikuje visokim stepenom bioloških (floristička i faunistička), geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti.

Primjera radi, evidentirano je 70 različitih tipova staništa, utvrđena je i veoma visoka stopa endemičnosti posebno biljaka, zbog čega se ovo područje može označiti i kao ”endemni centar”.

Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosansko – hercegovačkih Dinarida.

Također, evidentirana je značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i sl.

Osim toga, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću kao što su vodotok Miljacke, vodotok Mošćanice, vrelo Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno – historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova korija.

Upoznajte Sarajevo uz ove članke:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 8

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima