Muzej iluzija Sarajevo

Muzej iluzija Sarajevo je popularno mjesto za sve turiste koji žele istražiti više ovaj grad.

Muzej iluzija Sarajevo ili Muzej optičkih iluzija Sarajevo u vrlo kratkom vremenu postao je omiljeni muzej svih generacija. U njemu uživaju i stariji i mlađi, tako da je sadržaj muzeja prilagođen za sve.

Muzej je otvoren 12. februara 2020. godine. Iz muzeja navode da je nastao kao produkt napornog i predanog rada mladih poduzetnika i umjetnika iz Bosne i Hercegovine čija je motivacija da grad Sarajevo uvrste na listu najrazvijenijih evropskih gradova koji svojim građanima i turistima nude mjesto poticajne i intelektualne zabave za sve uzraste.

Muzej iluzija Sarajevo radno vrijeme

Radno vrijeme muzeja je svakim danom od petka do subote od 11:00 do 19:00 sati.

Vrijeme trajanja posjete je u prosjeku od 60 minuta. Ukoliko planirate posjetiti Muzej iluzija Sarajevo onda preporučujemo da na vrijeme najavite Vaš dolazak.

muzej iluzija sarajevo
Muzej iluzija Sarajevo

Cijene ulaznica – Muzej optičkih iluzija Sarajevo

Ulaznica za odrasle: 12KM

Ulaznica za školarce, studente i penzionere: 9KM Porodična ulaznica: 35KM

*(dvoje odraslih i dvoje djece)

Grupna ulaznica: 7KM

*(organizovane školske posjete)

*Za djecu mlađu od 5 godina ulaz u Muzej je besplatan.

Lokacija muzeja

Muzej se nalazi na adresi Skenderija 28, Sarajevo.

Šta muzeji iluzija nude u ponudi?

Muzeji iluzija su postali popularna turistička atrakcija u mnogim gradovima širom svijeta. Oni pružaju posjetiteljima priliku da dožive niz optičkih i perceptivnih iluzija kroz interaktivne eksponate.

Ovi muzeji su obično dizajnirani da budu i zabavni i edukativni, omogućujući posjetiteljima da se upuste u svijet iluzija dok istovremeno uče o radu ljudskog mozga i percepciji.

Evo nekoliko karakteristika koje se često nalaze u muzejima iluzija:

1. Optičke Iluzije: Eksponati koji demonstriraju kako naše oči i mozak mogu biti zavarani različitim vizualnim podražajima.

2. Interaktivne postaje: Ovi muzeji često sadrže postaje gdje posjetitelji mogu eksperimentirati sa svojom percepcijom.

3. Sobe sa izazovima za ravnotežu: Nekadašnje “pokrivene sobe” ili druge postavke koje dezorijentiraju posjetitelje i stvaraju osjećaj nagiba ili kretanja.

4. Zrcalne sobe: Sobe koje koriste zrcala da stvore beskonačne refleksije ili druge vizualne trikove.

5. Edukativne postaje: Pored zabavnih eksponata, mnogi muzeji iluzija također pružaju informacije o tome kako mozak interpretira različite vizualne podražaje i zašto se iluzije pojavljuju.

6. Fotografske točke: Mnogi eksponati su posebno dizajnirani kako bi posjetiteljima pružili nezaboravne foto prilike.

muzej iluzija sarajevo
Muzej iluzija Sarajevo

Muzeji iluzija su odlični za posjetitelje svih dobnih skupina i nude jedinstvenu priliku da se izazove vlastita percepcija svijeta oko sebe.

Ako planirate posjetiti takav muzej, provjerite njihove službene web stranice za informacije o radnom vremenu, cijenama ulaznica i posebnim događanjima.

Koncept muzeja iluzija postao je popularan u posljednjem desetljeću, s mnogim granama otvorenim u različitim gradovima širom svijeta.

Međutim, precizno određivanje koja je lokacija bila “prva” može biti izazov, jer su različiti muzeji i galerije sličnog koncepta postojali i prije nego što je brand “Muzej iluzija” postao poznat.

Brand “Muzej iluzija” započeo je svoju ekspanziju iz Hrvatske, s prvim muzejom koji je otvoren u Zagrebu. Taj muzej postao je iznimno popularan zbog svojih interaktivnih izložbi i optičkih iluzija, što je potaknulo otvaranje sličnih muzeja pod istim brendom u drugim gradovima i zemljama.

Muzeji u Sarajevu

Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine s bogatom poviješću i kulturom, domaćin je mnogim muzejima koji odražavaju njegovu prošlost, kulturu i umjetnost. Evo nekoliko istaknutih muzeja u Sarajevu:

1. Historijski muzej Bosne i Hercegovine: Muzej dokumentira suvremenu povijest Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na period od Drugog svjetskog rata nadalje.

2. Muzej Sarajeva 1878-1918: Ovaj muzej se fokusira na period austro-ugarske vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno je poznat zbog toga što je smješten na mjestu gdje je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Ferdinanda, događaj koji je doveo do Prvog svjetskog rata.

3. Sarajevska pivara: Osim što je radna pivovara, ovdje se nalazi i muzej koji prikazuje povijest pivovare i industrije piva u Bosni i Hercegovini.

4. Muzej ratnog djetinjstva: Ovaj muzej pruža duboki uvid u iskustva djece koja su živjela kroz opsadu Sarajeva tijekom 1990-ih.

5. Svrzina kuća: Očuvana osmanska rezidencija koja pruža uvid u život i kulturu ovog perioda.

6. Gazi Husrev-begova medresa: Ovo je najstarija obrazovna institucija ovog tipa u Bosni i Hercegovini i danas je aktivan islamski obrazovni centar, ali također ima i muzejsku komponentu.

7. Narodni muzej Bosne i Hercegovine: Najstariji i najveći muzej u zemlji s bogatim kolekcijama koje pokrivaju arheologiju, umjetnost, etnologiju i prirodne znanosti.

8. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH: Fokusiran na književnost i kazalište, ovaj muzej dokumentira umjetničke i kulturne doprinose regije.

9. Muzej Alija Izetbegović: Smješten unutar tvrđave Ploča, ovaj muzej je posvećen prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegoviću. Muzej prikazuje njegov život, rad i nasljeđe.

10. Muzej Jevreja BiH: Ovaj muzej se nalazi u staroj jevrejskoj sinagogi iz 16. stoljeća i dokumentira povijest jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovo je samo nekoliko muzeja u Sarajevu. Grad ima bogatu i složenu povijest koja se odražava kroz različite institucije, pa preporučujem istraživanje i posjet drugim muzejskim i kulturnim institucijama kako biste dobili potpunu sliku Sarajeva i njegove prošlosti.

muzej iluzija sarajevo
Muzej iluzija Sarajevo

Galerije u Sarajevu

Galerija 11/07/95

Ova galerija je memorijalna izložba posvećena Srebreničkom genocidu. Fotografije, video materijali i osobne priče svjedoka pružaju duboki uvid u ovaj tragični događaj.

Ars Aevi

Ovo je muzejski projekt suvremene umjetnosti koji sadrži djela mnogih međunarodno poznatih umjetnika, s ciljem promicanja suvremene umjetnosti u regiji.

Galerija Preporod

Galerija koja često priređuje izložbe suvremene umjetnosti, uključujući radove lokalnih i međunarodnih umjetnika.

Drugi Kulturni Prostori

Vijećnica

Sarajevska vijećnica povijesna zgrada koja je nekad bila glavna gradska knjižnica, uništena tijekom rata i kasnije obnovljena. Danas je ovo multifunkcionalni prostor koji se koristi za razne kulturne događaje, a također i muzej.

Sarajevska Katedrala Srca Isusova

Osim što je aktivna crkva, sarajevska Katedrala Srca Isusova također služi kao mjesto izložbi i koncerata.

Trebevićka žičara

Iako nije muzej, vožnja trebevićkom žičarom nudi panoramski pogled na grad i okolne pejzaže, pružajući posjetiteljima vizualni pregled Sarajeva.

Sarajevo je grad s bogatom poviješću koja se odražava u njegovim mnogim muzejima, galerijama i kulturnim institucijama.

Ove institucije prikazuju različite aspekte povijesti, kulture, umjetnosti i života u ovom jedinstvenom gradu. Da biste dobili potpunu sliku Sarajeva, svakako provedite vremena istražujući ove i druge muzeje i galerije koje grad nudi.

Preporuka

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 20

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima