Vidikovac Trebević Sarajevo

Posjetite najbolji vidikovac Trebević Sarajevo

Planina Trebević nalazi se nadomak Sarajeva i mnogi turisti i lokalci vole boraviti na Trebeviću jer je je idealno mjesto za bijeg od gradske gužve i buke.

Vidikovac Trebević Sarajevo prema mnogima je najljepši vidikovac u Bosni i Hercegovini. Prelijepi pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine, priroda, krajolik i svjež planinski zrak ostavit će sve bez daha.

Do planine Trebević možete automobilom ili Sarajevskom žičarom koja je bolja opcija ako posjećujete Sarajevo.

Sarajevska ili Trebevićka žičara nudi također savršen pogled na Sarajevo dok se penjete ka planini ili spuštate ka gradu.

Trebevićka žičara nalazi se u bliznini Sarajevske vijećnice i nije je teško pronaći.

Cijena jednosmjerne vožnje žičarom za građane BiH je 4 KM, dok povratna karta košta 6 KM, dok jednosmjerna karta za turiste košta 15 KM, a povratna 20 KM.

Vožnja žičarom se ne naplaćuje djeci do sedam godina, putnici koji imaju bicikl uslugu plaćaju dodatne 4 KM, a ulazak u kabine omogućen je i ljubimcima.

Trebevićka žičara, ili kako su je starije Sarajlije zvale – uspinjača, sa radom je počela 3. maja 1959, postavši jednim od prepoznatljivih simbola glavnog grada BiH.

Trasa žičare, koja je povezivala naselje Bistrik na lijevoj obali Miljacke sa planinom, omiljenim gradskim izletištem, „plućima Sarajeva“, bila je dugačka 2.100 metara.

Na stanicama su se nalazili i mali bifei, a na Vidikovcu je kasnije sagrađen istoimeni restoran, sa predivnom baštom i očaravajućim panoramskim pogledom na grad.

Već sa prvim danima rata 1992. godine žičara je uništena, a Trebević je postao prvom linijom fronte.

Obnovljena trebevička žičara ponovo je puštena u promet u aprilu 2018. godine.

Žičara ima 33 gondole, u gondolu staje 10 osoba, a vožnja do Trebevića traje oko osam minuta.

vidikovac trebević sarajevo
Vidikovac Trebević Sarajevo

Planina Trebević

Trebević јe  prelijepa planina u јugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se јugoistočno od Sarajeva, sa najvišim vrhom od 1627 metara.

Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog.

Ukoliko prvi put dolazite na Trebević, najlakša i najbliža ruta je iz Sarajeva preko Vraca (ul. Derviša Numića) putnim pravcem R-446 preko Istočnog Sarajeva (Republika Srpska) ka Trebeviću.

Druga opcija za one koji dolaze iz Beograda preko Romanije jeste preko Pala, odvajanje nakon mosta na ulazu u Pale i skretanje prema Jahorini, te nakon šest kilometara skrećete na raskrsnici desno ka Trebeviću.

Trebević pruža brojne mogućnosti za rekreaciju, odmor i uživanje u prirodi, te ima važnu historijsku i kulturnu vrijednost.

Značajne karakteristike planine Trebević

Trebević nudi bogatstvo prirodne ljepote s bujnim zelenilom, planinskim stazama i prekrasnim vidikovcima. Pogodan je za planinarenje, biciklizam, piknike i zimske sportove.

Tijekom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, Trebević je bio domaćin bob staze, što je bilo značajno sportsko i infrastrukturno postignuće.

Nažalost, tijekom opsade Sarajeva u 1990-ima, ova područja su pretrpjela značajna oštećenja, ali su poslijeratni napori obnove i razvoja ponovno oživjeli planinu.

Ako želite bolje upoznati historiju opsade Sarajeva Tunel spasa ponudit će vam bolju sliku o tadašnjoj svakodnevnici Sarajlija.

Jedna od glavnih atrakcija je obnovljena Trebevićka žičara koja povezuje grad s vrhom planine i o kojoj smo već na početku pričali. Žičara pruža spektakularan pogled na Sarajevo tijekom uspona i popularna je među turistima i lokalnim stanovništvom.

Bogatstvo biodiverziteta zastupljeno je na planini. Trebević, kao dio dinarskog planinskog lanca, obiluje bogatim biljnim i životinjskim svijetom, čineći ga privlačnim za ljubitelje prirode i biologe.

Brojne staze omogućuju istraživanje planine pješice ili biciklom, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u prirodnim ljepotama i svježem planinskom zraku.

Na Trebeviću se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata koji posjetiteljima nude odmor i osvježenje, kao i tradicionalnu bosansku kuhinju koju nude mnogi restorani u Sarajevu.

vidikovac trebević sarajevo
Vidikovac Trebević Sarajevo

Turistički i Ekološki Značaj

Trebević igra važnu ulogu u turističkoj ponudi Sarajeva. Njegova blizina gradu, lako dostupne rekreacijske aktivnosti i prekrasni prirodni pejzaži čine ga popularnim odredištem za bijeg od gradske gužve i svakodnevnog stresa.

Planina je također važna za očuvanje ekološke ravnoteže i biodiverziteta regije.

Uz njegovu kulturno-historijsku, rekreativnu i ekološku vrijednost, Trebević ostaje jedno od ključnih mjesta za posjetiti tijekom boravka u Sarajevu.

Ugostiteljski objekti na planini Trebević

Na planini Trebević postoje mnogi ugostiteljski objekti u kojima možete predahnuti i uživati u planinskom okruženju i svježem zraku.

Neki od najpopularnijih restorana i kafića na Trebevići su:

  • Trebevićki raj
  • Brus
  • Trebević Garden
  • Vila Andrea
  • Pino Nature
  • Coffee2Go
  • Hotel BoB Exclusive
  • Hotel “Level Up”

Zabavni Park Sunny Land Trebević

Sunnyland je popularan zabavni park, smješten na obroncima olimpijske planine Trebević.

Krenete li iz Sarajeva stići ćete u “SANNY LAND”. Zabavni park nalazi se na Zlatištu, jednoj od padina Trebevića, sa prelijepim pogledom na Sarajevsku kotlinu.

Za samo 15 – ak minuta iz gradske vreve ući ćete u adrenalinski “ALPINE COASTEROM” i tu ćete vrlo brzo zaboraviti na stvarnost i svakodnevne probleme. “Penjete se” asfaltnim putem i nakon nekoliko kilometara stižete na Brus, izletište I odmaralište.

Glavna atrakcija parka je Alpine Coaster koji funkcioniše na principu gravitacije i može dostići brzinu i do 40 km/h.

U sklopu Sunnylanda se, pored glavne atrakcije, nalaze restoran Oxygen, picerija Nišići, igraonica Čarobna Šuma, suvenirnica, vanjska igraonica, šetalište, i mnoge druge zanimljivosti.

vidikovac trebević sarajevo
Vidikovac Trebević Sarajevo

Znamenitosti na planini Trebević

Osim prelijepog prirodnog okruženja i pogleda na planini Trebević nalaze se zanimljive historijske znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Bob staza

Vjerovatno najatraktivnija lokacija avanturista koji obilaze Sarajevo je bob staza. Sagrađena je 1982. da bi dvije godine kasnije ugostila sportiste XIV Zimskih olimpijskih igara u bobu dvosjedu, četverosjedu i sanjkanju.

Danas je popularna lokacija za rekreaciju; šetnju i trčanje, kao i ekstremne sportove poput downhill biciklizma.

Panorama Pitice

Od dolazne stanice Sarajevske žičare, panorama Pitice je udaljena 350m.

Kula Draguljac

Izgradnja kule Draguljac je započeta 1882. kao dio sistema utvrđenja Sarajeva od strane austrougarske vojske i primarno za zaštitu pruge Sarajevo-Priboj.

Pripadajući objekti kule su uništeni tokom Drugog svjetskog rata. Kula Draguljac danas spada u kulturno-historijsko naslijeđe Zaštićenog pejzaža „Trebević“.

Bistrička Kula

Ova kula, jedna od najinteresantnijih lokacija na Trebeviću, datira iz perioda austrougarske vladavine, kada je sagrađena kao važna strateško-odbrambena lokacija.

Tokom 60-ih godina 20. stoljeća pretovorena je u jedini astronomski opservatorij u Bosni i Hercegovini. 

Kula Vraca

Memorijalni park Vraca je naročito zanimljiva historijska lokacija: napravljen u čast žrtvama Drugog svjetskog rata, izgrađen oko austrougarske odbrambene utvrde koja je podignuta još 1898. godine.

Jedan je od poznatijih simbola Sarajeva koji nosi kulturnu, historijsku i arhitektonsku vrijednost.

Kula Zlatište

Kula Zlatište je vojno utvrđenje izgrađeno 1889. godine od strane austroguarske vojske za namjenu odbrane grada.

Sadržavala je prostor za vojsku, oružarnicu i komandni centar. Pored vojne namjene, služila je i za kontrolu i osiguravanje sigurnog prolaska ljudi i robe do Sarajeva.

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 17

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima