back to top

Najpoznatiji festivali u Sarajevu – TOP 11

Koji su poznati festivali u Sarajevu?

Sarajevo je oduvijek bilo središte kulturnog razvoja i događanja. Godišnje se održi desetine festivala u glavnom bosanskohercegovačkom gradu.

Najpoznatiji festivali u Sarajevu su definitivno filmski i muzički festivali, od kojih se najviše izdvaja Sarajevo Film Festival.

Zbog toga sastavili smo listu najpoznatijih festivala u Sarajevu koji se održavaju svake godine.

Najpoznatiji festivali u Sarajevu

Sarajevo Film Festival

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva, te tako održi kosmopolitski duh Grada, 1995. godine Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival.

Dvije decenije kasnije, Sarajevo Film Festival je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na region Jugoistočne Evrope (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska) zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regiona dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti.

Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitavog regiona, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Priča o Sarajevo Film Festivalu započela je u jeku rata, kao pokušaj grupe entuzijasta da ožive kulturni život grada pod opsadom.

Prvi Ljetni filmski festival Sarajevo održan je od 27. oktobra do 7. novembra 1995. godine. U Bosanskom kulturnom centru, gdje je Festival održan, predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Filmovi iz glavnog programa prikazani su u formatu 35 mm, a ostali u VHS formatu.

Uprkos opsadi, sala BKC-a je svake večeri bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Festival je te godine posjetilo čak 15.000 ljudi i on je za građane opkoljenog grada, odsječene od ostatka svijeta, bio prozor u svijet filmova i bijeg od okrutne stvarnosti u kojoj je njihov život svakodnevno bio u opasnosti.

najpoznatiji festivali u sarajevu
Najpoznatiji festivali u Sarajevu – SFF

Internacionalni teatarski festival MESS

Internacionalni teatarski festival MESS osnovan je uz poseban angažman Jurislava Korenića 1960. godine te s toga spada u red najstarijih Festivala u Istočnoj Evropi.

Tadašnji Festival, koncipiran kao smotra jugoslavenskih teatara, svake godine se održavao u Sarajevu kao jedan od najznačajnijih jugoslavenskih teatarskih događaja.

Sastavni dio programa bila su i gostovanja prestižnih teatara iz cijelog svijeta, tako da je publika imala priliku da u sklopu MESS-a pogleda neka od najznačajnijih teatarskih ostvarenja tog vremena.

Internacionalni teatarski festival MESS baštini tradiciju festivala Malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije.

Sarajevski dani poezije

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije započela je svoje postojanje 1962. godine.

Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta, je dokaz međunarodnog značaja ovog višednevnog događaja.

U sklopu “Sarajevskih dana poezije”, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje nagradu pod nazivom “Bosanski stećak”.

Cilj ove manifestacije je očuvanje i unaprjeđenje književno-estetskih i književno-etičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Na Sarajevskim danima poezije su učestvovali pjesnici iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja: Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Kosova, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Austrije, Belgije, Francuske, Holandije, Njemačke, Švicarske, Luksemburga, Velike Britanije, Irske, Italije, Grčke, Turske, Kanade, Palestine, Poljske, Irana, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Konga, Japana.

Baščaršijske noći

“Baščaršijske noći” su se održavale i prije rata – agresije na Sarajevo i BiH, ali sporadično od slučaja do slučaja. Bila je to, ustvari,”Baščaršijska noć” gdje se u toku jedne noći održavalo 15-20 raznih kulurnih programa na raznim prostorima.

Osnove “Baščaršijskih noći” su postavljene 1988. i 1989. godine. Tada je Sejfudin Tanović (1926 – 1999) filmski reditelj, pisac, kulturni radnik i iznad svega, zaljubljenik u Sarajevo i BiH, zajedno sa nekolicinom entuzijasta, ponovo pokrenuo “Baščašijske noći”. 

Tadašnja koncepcija je zadržana i poslije rata kada “Baščaršijske noći” prerastaju u veliki medjunarodni festival kulture sa trajanjem od čitavih mjesec dana.

Festival Baščaršijske noći je projekat internacionalne kulturne saradnje, tradicionalni je ljetni festival grada Sarajeva, a održava se svake godine u periodu od 01. do 31. jula.

Do sada su održana 22 festivala na različitim lokacijama u Sarajevu, a akcenat je uvijek na jednoj centralnoj pozornici koja je niz godina bila plato preko puta Vijećnice.

najpoznatiji festivali u sarajevu
Najpoznatiji festivali u Sarajevu

Sarajevske večeri muzike (SVEM)

Sarajevske večeri muzike (SVEM) su osnovane pri muzičkoj produkciji Radio Televizije Sarajevo 1973 i prestale sa djelovanjem 1989.

Fondacija za muzičke umjetnosti je ponovo pokrenula Festival 18. SVEM 2012. godine.

Fondacija za muzičke umjetnosti MAF, je u svom djelovanju ugostila velike simfonijske orkestre iz regiona: Simfoničare RTV Slovenija, Simfoničare HRT i Zagrebačku filharmoniju.

Stalni orkestar Festivala je Sarajevska filharmonija, Mo Samra Gulamović nakon uspješnih nastupa sa velikim umjetnicima (Ivo Pogorelić, Vadym Kholodenko) imenovana za Rezidentnu dirigenticu Festivala SVEM. 

Dirigenti koji su nastupali na SVEM-u su: Uroš Lajovic, prof. Emeritus Bečke Akademije za dirigiranje, koji je iznjedrio velika dirigentska imena današnjice (Kiril Petrenko, novi šef dirigent Berlinske filharmonije), Ivo Lipanović, umjetnički direktor Opere HNK u Splitu, nasljednik Vjekoslav Šuteja na opernom nebu Evrope), mladi Aleksandar Marković, završio dirigiranje na Bečkoj akademiji, bio šef dirigent Brno orkestra, dirigira sa velikim orkestrima Evrope.

Sarajevska zima

Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima” je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta.

Prva sezona festivala “Sarajevska zima” realizirana je od 21.12.1984 do 6.4.1985. godine. Za trideset i četiri godine postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika.

U toku 1407 festivalskih dana “Sarajevske zime” izvedeno je  4125 programa sa više od 3.500.000 posjetilaca i 43 000 učesnika.

 Festival “Sarajevska zima” održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

najpoznatiji festivali u sarajevu
Najpoznatiji festivali u Sarajevu – Sarajevska zima

Jazz Fest Sarajevo

Jazz Fest Sarajevo osnovan je 1997. godine sa ciljem popularizacije jazza, a tokom svih proteklih godina bio je mjesto susreta publike sa značajnim domaćim i svjetskim muzičarima, kao i poligon brojnih edukativnih programa i radionica.

Na Jazz Festu do sada je nastupilo više od 600 umjetnika, među kojima i velikani: Dave Holland, Dhafer Joussef, Merchan Dede, Dianne Reeves, Gregory Porter i mnogi drugi.

Jazz Fest Sarajevo je najstariji i najznačajniji međunarodni muzički festival i jedan od važnijih međunarodnih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini.

Udruženje Jazz Fest Sarajevo je nezavisna organizacija koja djeluje od 1997. godine, do sada smo predstavili više od 900 umjetnika iz 65 zemalja na preko 500 koncerata, više od 120 bosanskohercegovačkih muzičara nastupilo je na festivalu, organizirano je više od 200 različitih edukativnih programa, radionica, izložbi, majstorskih časova, razgovora, predavanja.

U Bosni i Hercegovini su premijerno predstavili velike i značajne umjetnike, brojne dobitnike Grammyja, organizirali su evropske i svjetske premijere, a 2019. godine dobili su prestižnu strukovnu nagradu EJN Award for Adventurous Programming.

Iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Jazz Fest šalje najljepšu sliku ove divne zemlje, sliku koja oduševljava i profesionalce i publiku koja dolazi na festival iz različitih gradova i različitih zemalja.

Balet Fest Sarajevo

Jedan od prvih festivala baleta u BiH je Balet Fest Sarajevo.

Osnovan prije deset godina, Balet Fest Sarajevo je do sada ugostio mnogobrojne baletne kompanije i umjetnike plesa te, održao uspješne popratne programe: radionice, konferencije, izložbe i stručne razgovore.

Iz sezone u sezonu, festival BFS se uspješno održava, ostvaruje svoje ciljeve te se profilirao u jedinstven event.

Balet Fest Sarajevo predstavlja najbolje od evropske i domaće baletne umjetnosti. Tokom sedam dana septembra, Sarajevo postaje centar jedinstvenog svijeta baleta.

Pored baletnog repertoara koji se svake godine izvodi u Narodnom pozorištu, Balet Fest organizira niz radionica i neformalnih druženja sa studentima, mladim umjetnicima i svim poštovaocima ove umjetnosti.

najpoznatiji festivali u sarajevu
Najpoznatiji festivali u Sarajevu – Balet Fest Sarajevo

Sarajevo Big Band

Sarajevo Big Band je jedini plesni orkestar u Bosni i Hercegovini, koji baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH i nasljednik je istog.

U okviru prezentiranog programa za 2019. godinu održat će Koncert Sarajevo Big Band i prijatelji 2, a planirana je i produkcija istoimenog studijskog albuma.

Obzirom da je Sarajevo Big Band jedini orkestar tog tipa u Bosni i Hercegovini, planirano je dalje okupljanje kvalitetnih muzičara iz cijele zemlje i regiona.

Programom je planirana redovna koncertna djelatnost u Sarajevu i drugim gradovima BiH, te inostranstvu.

Sarajevo Big Band je osnovan 2000-te god. kada je okupio muzičare Plesnog orkestra RTV BiH koji su u to vrijeme živjeli i radili u gradu.

Bookstan

Izdavačka kuća Buybook svakog jula organizira Bookstan, internacionalni festival književnosti, koji okuplja najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore, kritičare i urednike.

Također, Buybook promovira niz bh. autora i autorica čije je naslove objavio u vlastitom izdanju.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i specijalni mini sajam knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Festival dječije umjetnosti (FEDU)

Festival dječije umjetnosti (FEDU) prvi je internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu.

U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz oblasti: teatar, književnost, muzika i likovna umjetnost, u kojima učestvuju autori iz cijele Regije, pored djece (učenika osnovnih škola) koji djeluju u posebnoj kategoriji.

FEDU je festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmira stvaralaštvo za djecu, ali i dječije stvaralaštvo.

FEDU dodjeljuje glavne nagrade pod nazivom: Planeta Teatra, Planeta Bajki, Planeta Muzike i Povelje za najbolje mlado spisateljsko pero.

Iz oblasti teatra dodjeljuje se i slijedeće nagrade: Nagradu za najboljeg glumca i glumicu, najboljeg reditelja, za najbolji dramski tekst ili adaptaciju, te nagradu publike “Najjači aplauz”.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima