Gdje za vikend sa djecom u Sarajevo?

Ako posjećujete Sarajevo za vikend sa djecom onda će vas sigurno zanimati koja mjesta možete posjetiti u bosnanskohercegovačkoj prijestolnici.

Sarajevo je popularno turističko odredište koje često posjećuju porodice sa djecom. Vrelo Bosne, Trebević su samo neka izletišta gdje za vikend sa djecom u Sarajevo možete otići.

Naravno, pored prirodnih izletišta postoje lokacije u centru grada koje su prilagođene za porodice sa malom djecom.

Ako se ipak odlučite za poznate znamenitosti u centru grada onda se pripremite na gužvu posebno vikendom i tokom sezone. Naoružajte se sa strpljenjem i vodom i hranom dok ne stignete na željenu lokaciju jer svi znamo da je nekada izazov otići sa manjom djecom na izlez preko vikenda.

Prije nego što krenemo sa listom najboljim mjesta koja će vam odgovoriti na pitanje gdje za vikend sa djecom u Sarajevo, preporučujemo da dobro isplanirate putovanje.

Precizna organizacija izleta olakšati će vam snalaženje i priuštit ćete porodici i sebi odličan odmor za vikend.

Na vrijeme se raspitajte o svim lokacijama koje možete posjetiti, restoranima u kojima možete doručkovati, ručati ili večerati kao i o smještaju i parkingu.

Ako vas više zanima gdje jesti u Sarajevu onda možete pročitati našu listu najboljih restorana i ćevabdžinica u bh. glavnom gradu.

Gdje za vikend sa djecom u Sarajevu? Najbolje lokacije

Sarajevo je obiteljski, prijateljski grad s mnogo aktivnosti i mjesta koja su pogodna za obitelji s djecom.

Ako planirate provesti vikend u Sarajevu s djecom, evo nekoliko prijedloga:

Vrelo Bosne

Ovo je predivan prirodni park smješten na izvoru rijeke Bosne. Mjesto nudi šetnje uz jezera i potok, te vožnju fijakerom. Djeca će uživati u prirodi i prostranim površinama za igru.

Vrelo Bosne je mali raj, kao  jedan veliki bogati park gdje možete provesti dan.

Vrelo Bosne pruža i atraktivnu turističku ponudu. Velika aleja u dužini od 3,5 kilometra, pogodna je za šetnju, vožnju biciklom i džoging.

Do Vrela Bosne može se doći šetnjom ili vožnjom bicikla Velikom alejom. Posjetiocima stoje na raspolaganju fijakeri koji predstavljaju pravu atrakciju.

Područje Vrela Bosne opremljeno je parkovskim mobilijarom za boravak u prirodi, te igralištem za djecu.

Ima lijepo uređene šetačke sraze, koje omogućavaju pristup jezerima sa labudovima, koji su najprepoznatljiviji simboli Vrela Bosne.

Tu ćete pronaći nerijetko konje i kočije, restoran i cafe, ljuljaške, odnosno dječiji park, kao I mnogo travnate površine savršene za piknik.

gdje za vikend sa djecom u sarajevo
Vrelo Bosne

Zoološki vrt Pionirska dolina

Zoološki vrt Pionirska dolina je mjesto gdje djeca mogu vidjeti različite životinje, uključujući majmune, zečeve, ptice i druge. Uz zoološki vrt, park nudi i igralište i prostor za piknik.

”Pionirska dolina” i zoo vrt trenutno raspolaže sa 38 životinjskih vrsta koje vode porijeklo iz svih dijelova svijeta.

U svakoj prostoriji životinjama je obezbjeđeno grijanje, trenutno podešeno na preko 25 stepeni, pošto je to trenutna temperatura u njihovim prirodnim staništima.

Iz Pionirske tvrde da svaka životinja ima svoj jelovnik kao i raspored obroka te svakodnevno primaju onoliko hrane koliko im je potrebno.

U Pionirskoj dolini možete  vidjeti razne životinje poput tigra, lavova, lemura, merkata, zebri, škotskog goveda, jelena i srna, mrkih medvjeda, vuka, lisica, te lama, klokana, dikobraza, pauna, rakuna, raznih vrsta peradi.

 U vrlo atraktivnom objektu imaju i majmune u jednom i egzotične vrste gmizavaca (boa, kajman, kornjače,iguana) u drugom dijelu.

Osim životnja, u Pionirskoj dolini djeca mogu vidjeti i koristiti zabavn sadržaj namjenjen baš njima, ali naravno tu se može pronaći nešto i za odrasle.

pionirska dolina
Gdje za vikend sa djecom u Sarajevo?

Predivan  upotpunjen ambijent, šetnju kroz prirodu, zabavu i rekreaciju na modernim rekvizitima za djecu i odrasle (autodrom, autići na električni pogon, vozić, gumeni grad, automobili, vrteška), igru i zabavu na dječijim igralištima sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama,

Najmlađim posjetiocima je dostupna  Vrteška (za djecu do 40 kg) ,karta (po osobi i vožnji),trajanje vožnje automatski setirano na 3 minute.

Zatim tu su autići na električni pogon (za djecu do 40 kg), karta (po osobi i vožnji- žeton), trajanje vožnje automatski setirano na 3 minute

Autodrom (za djecu (od 10 godina) i odrasle), karta (po osobi i vožnji-žeton), trajanje vožnji automatski setirano na 3 minute, kao I  Gumeni grad ( za djecu od 3 do 12 godina), karta po osobi, u vremenskom trajanju od 5 minuta.

Sarajevska žičara

Nedavno obnovljena, Sarajevska žičara vodi s centra grada do vidikovca na planini Trebević. Pogled na grad je impresivan, a na vrhu se nalazi igralište i nekoliko kafića i restorana.

Žičara ima 33 gondole, u gondolu staje 10 osoba, a vožnja do Trebevića traje oko osam minuta.

Cijena jednosmjerne vožnje žičarom za građane BiH je 4 KM, dok povratna karta košta 6 KM, dok jednosmjerna karta za turiste košta 15 KM, a povratna 20 KM.

Vožnja žičarom se ne naplaćuje djeci do sedam godina, putnici koji imaju bicikl uslugu plaćaju dodatne 4 KM, a ulazak u kabine omogućen je i ljubimcima.

Trebević јe  prelijepa planina u јugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se јugoistočno od Sarajeva, sa najvišim vrhom od 1627 metara.

Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog.

Velika prirodna raznolikost u neposrednoj blizini grada, uslovila je da Trebević još od 1954. godine ima određeni karakter pravne zaštite i to u kategoriji park – šuma.

2014. godine zakonom je utvrđena zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti. Pripada Kantonalna javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

gdje za vikend sa djecom u sarajevo
Gdje za vikend sa djecom u Sarajevo – Sarajevska žičara

Sunnyland zabavni park

Na planini Trebević, Sunnyland je zabavni park s alpskom toboganom koji je pogodan za djecu i odrasle. Osim vožnje toboganom, mjesto nudi i kafiće, restoran i igralište.

Krenete li iz Sarajeva stići ćete u “SUNNY LAND”. Zabavni park nalazi se na Zlatištu, jednoj od padina Trebevića, sa prelijepim pogledom na Sarajevsku kotlinu.

Za samo 15 – ak minuta iz gradske gužve ući ćete u adrenalinski “ALPINE COASTEROM” i tu ćete vrlo brzo zaboraviti na stvarnost i svakodnevne probleme. Penjete se asfaltnim putem i nakon nekoliko kilometara stižete na Brus, izletište i odmaralište.

Glavna atrakcija parka je Alpine Coaster koji funkcioniše na principu gravitacije i može dostići brzinu i do 40 km/h.

U sklopu Sunnylanda se, pored glavne atrakcije, nalaze restoran Oxygen, picerija Nišići, igraonica Čarobna Šuma, suvenirnica, vanjska igraonica, šetalište, i mnoge druge zanimljivosti.

gdje za vikend sa djecom u sarajevo
Gdje za vikend sa djecom u Sarajevo – Sunnyland

Muzeji u Sarajevu

Iako možda zvuče formalno, neki muzeji u Sarajevu mogu biti zanimljivi za djecu. Primjerice, Historijski muzej Bosne i Hercegovine ima izložbe koje mogu biti edukativne i zanimljive za stariju djecu.

Terme Ilidža

Ako želite dan opuštanja, ovaj kompleks nudi bazene, saune i wellness sadržaje, uključujući bazen za djecu.

Također, postoji i Banja Ilidža u Gradačcu koja je isto pogodna za izlet na vikend.

Kino

Postoje različiti kinokompleksi u Sarajevu gdje možete pogledati najnovije dječje filmove, poput “Meeting Point” ili “CineStar”.

Gdje za vikend sa djecom u Sarajevo?

Centar Sarajeva, posebno Baščaršija, je pješačka zona s mnogim trgovima, fontanama i zanimljivostima koje mogu privući pažnju djece. Šetnja Miljackom i posjet Latinskoj ćupriji i Sebilju može biti zanimljiva aktivnost.

Sarajevo nudi razne aktivnosti koje su prilagođene obiteljima, pa ćete sigurno pronaći nešto što će vaša djeca voljeti.

Preporučujemo da pročitate i ove članke:

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 24

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima